Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Blogpraat, blogs en internet journalistiek : Who 's Next?

Woensdag 25 januari 2012

Blogs, Blogpraat en internetjournalistiek, who's Next?

Grote kans dat je, soms u, de Dagtaak van gisteren hebt gelezen. Het hoeft niet maar het maakt het wel makkelijker om er nog even snel doorheen te scrollen. Het ging, in 't kort, over een hoge boekenberg, aan mij geschonken, maar die te groot was om mee te nemen, dus ik moest een keuze maken. Daarbij werd ik geholpen door een jonge man die een boekje van de stapel haalde en zei:" Neem deze in elk geval mee, heb ik geschreven". En dat doe je dan.

Het boekje had in mijn ogen een foute titel, "sex, blogs & rock-'n-roll", maar de herinnering aan de avond zou blijven met dat boekje in de kast, dat maakte het draaglijk. Het was donker in de zaal. Mijn leesbril was toe aan een poetsbeurt en ik meende op de cover een foto te herkennen van de jonge Jim Morrison. Eenmaal thuisgekomen bleek dat fout. Het was een foto van de jonge auteur zelf.

Gisteravond had ik vroeger dan normaal de pijp leeg. Tegen mijn gewoonte in vroeg naar bed met een manuscript van een auteur met wie ik vandaag voor een heel verse uitgeverij een gesprek aan ga, en met het boekje over de sex, de blogs, en de rock-'n-roll. Dat had ik beter niet kunnen doen. Het manuscript werd al snel verbannen naar lezen in de ochtend en het boekje van Ernst-Jan Pfauth, want zo heet de jongen, bleef in mijn handen totdat mijn ogen echt dichtvielen. En dat duurde lang.

Voor wie blogt, columns schrijft op internet, aankomend journalist is met ambities of wie dat allemaal niet zelf op wil schrijven maar graag leest, is het boek een echte aanrader. Achteraf spijt dat ik geen commissie heb bedongen voor eventuele verkoop door deze Dagtaak, maar misschien was dan de neiging tot overdrijven van 's mans schrijfkwaliteiten te groot geweest.

Behalve dat het goede tips en trucs biedt voor stukjesschrijvers is het vooral een avonturenroman die zich afspeelt in de wereld van de eerste, tweede en derde generatie bloggers. In tegenstelling tot veel boeken over internet gaat het niet over techniek, niet over bits en bytes, niet over Apples, Windows of Wordpress maar over inhoud en belevenissen. Over journalistieke keuzes en de passie van een nieuwe generatie publicisten om de wereld te veroveren. Over jongens, maar aardige jongens.

Het enige vervelende is dat ik door het boek mezelf even een oude L** voelde, niet doordat de schrijver dat oproept, maar omdat ik zonder het in een keer uit heb kunnen lezen in slaap ben gevallen.Een tip in het boek is ook om ervoor te zorgen je reacties krijgt op je column. Ik heb geen flauw idee of er op deze column te reageren valt, heb je dat wel? Dan graag van harte daartoe uitgenodigd!

Dagtaak gisteren over LiteraturfestDeel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Geert schreef op Woensdag 25 januari:
Wat een flauwekul dat bloggen, zeker tijd teveel?? En NRC next is een NRC past

peter schreef op Woensdag 25 januari:
Ken het boek! Leuk stuk

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2