Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

DWDD, PenW, PayTV door De Mol en op zoek naar Talent

Donderdag 26 januari 2012

Om een beetje bij te blijven kijk je naar programma's die de achtergrond van het nieuws belichten. Aan het begin van de avond, en aan het eind van het avond. Wat niet belicht is lees je 's morgens in de krant. Zo simpel kan het zijn. Kost geen uren, beetje gericht kijken en lezen moet voldoende zijn. Bord op schoot bij DWDD, wijntje in de hand bij Pauw en Witteman en een paar flinke koppen koffie bij de ochtendkrant.

Als er items herhaald worden in alle drie de media dan weet je het zeker: dit is hot! Het wordt er in gestampt! Volgende maand weet je het nog. De kracht van de herhaling.

Ik geloof met mijn naïeve wereldbeeld nog steeds niet dat er items gekocht kunnen worden bij de publieke omroep en bij een onafhankelijke krant. Dat de brengers van het nieuws betaald worden lijkt me logisch, maar het item zelf, nee, dat zou niet mogen.

Gisteravond was de avond van de TV-Gids. In een wanhoopspoging om waarschijnlijk het meest slechte programma uit de Top10 van duurste Nederlandse producties op de kaart te zetten kwamen achtereenvolgens Beau van Erven (DWDD) , Jeroen van der Boom (wie is die man? Pownews), en de oudere maar altijd vieve De Mol zelf (Pauw en Witteman) voorbij. De krant vanmorgen een twee-paginagrote reportage over het programma: The Loser. Triest maar waar. Het Kijkvee is opgetrommeld, gemobiliseerd en warm gemaakt. Minstens een miljoen mensen moeten kijken anders is het een flop. Dat is 20 maal een volle Kuip, 50 Gelredomes, en 200 voorstellingen achter elkaar in Ahoy-sportpaleis. Met minder wordt geen genoegen genomen en daarom liet De Mol weten dat de film op een andere zender niks is, dat de publiekstrekker Wie is de Mol een parodie op zijn familiehistorie is en dat we nog verbaasd zullen staan van al het talent dat in Nederland nog niet ontdekt is.

Ik geef toe: toen had hij mij!  Stel..je weet nooit..het zal je maar gebeuren..je doet niet mee..uit angst, onzekerheid, ongeloof in eigen kunnen..en toch heb je het! Talent, ongekende mogelijkheden maar nog steeds niet ontdekt!!

Nederland één grote talentenjacht, dat zou mooi zijn! Het is alleen jammer dat programma's als PenW en DWDD dat nog niet weten. Zij halen elke maand, elke week, elke dag dezelfde paarden van stal die ons vertellen hoe bezienswaardig de programma's zijn van mensen die de volgende dag bij hun in de uitzending zijn.

Het wordt tijd voor een echt vernieuwend programma op de Nederlandse treurbuis. Misschien wel 2. Een in de vooravond en eentje wat later op de avond. Met achtergronden van het nieuws en prachtige interviews met mensen die er toe doen. Programma's met een redactie die niet te beroerd is om wat breder om zich heen te kijken naar waar echte talenten zijn die ons iets te brengen hebben. Ongekocht en ongecensureerd.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gavi Mensch schreef op Donderdag 26 januari:
Ik ben al lang blij met de nieuwe Nl. series en de programmas van discovery. PenW is in en in triest en hebben het commerciële licht gezien. Helaas. Ik lees dus weer meer dan ooit en schrijf mijn eigen tekstrol en lees hem vlekkeloos op. Niemand die het hoort en niemand die zich er aan ergert. Zouden de programmamakers en hun gasten een voorbeeld aan kunnen nemen.

john schreef op Donderdag 26 januari:
Dacht dat het programma The Winner heette

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2