Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 24: 12 juni tot 19 juni 2011

De verslaving aan bezuinigingen, Fort Europa en het einde in zicht

Zaterdag 18 juni 2011

Bezuinigingsdrift werkt verslavend en aanstekelijk. Ik merk het zelf. Met de ogen van Rutte loop ik door het huis. Dat stoeltje, zit ik daar eigenlijk ooit wel op? Hup, op marktplaats met dat ding. Ooit gekocht omdat het zo mooi stond bij dat tafeltje waar ik de weekbladen met de TV gids altijd neerlegde. Die tijdschriften heb ik ook al opgezegd. HP, VN en Elsevier lees ik niet meer. Overbodige luxe, de headlines lees ik bij Appie Heyn met een gratis kopje koffie in de hand. Dat tafeltje kan dan ook gelijk weg en de tv-gids heb ik na de berichten van gisteren ook niet meer nodig.

Mijn boekenkast puilt uit. Ik was eigenlijk van plan om in de z...Reve, Nop Maas, Matroos Vos en het zadel

Vrijdag 17 juni 2011

Over de biografie van Gerard Reve, Vaderlandse literatuur.


Joop Schafthuizen. alias Matroos Vos, heeft het voor elkaar: deel drie van de biografie over Gerard  Reve door Nop Maas mag niet worden uitgegeven. Dat heeft de rechter gisteren besloten. Matroos Vos vond dat de indruk werd gewekt dat het leven dat hij met Gerard leidde alleen bestond uit geld, drank en sex. Daarnaast kon hij zelf natuurlijk niet veel meer verdienen als Nop te veel citeerde uit nog niet eerder gepubliceerd materiaal.

Matroos Vos moet over de knie. Met zijn broekje naar beneden. Op Reviaanse wijze zal hij getuchtigd worden. Ted...Sonnet, een ode aan de samenleving

Donderdag 16 juni 2011
Compilatie 4 maanden Dagtaak

De Opsomming, Ode aan het Nieuws en de NieuwsbrengersLibië, Afghanistan, Sri Lanka, Syrië
Spanje, Griekenland, Ierland, België
ING, ABN, SNS, Aegon
Dominique Strauss Kahn, Messi, Weiner, Berlusconi

Cohen, Wilders, Rutte en Verhagen
PGB, Wajong, SW AWBZ
Komkommer, Tauge, Tomaat en Bietenkiem
Bulgaren, Roemenen, Polen, Aardbeienpluk

Cruijff, Blatter, Domingo
Van Gaal, Gullit, Ferrer
Gulden, Mark en Franse Frank

Pownews, Pauw en Witteman
Lekker Op vakantie
Ze smullen erv...Privacy, met de billen bloot

Woensdag 15 juni 2011

De applicatie op uw IPhone heeft u verraden, ter goeder trouw en welbewust. Van velen van u kan ik met een paar muisklikken zo achterhalen waar u gisteren was. En op welk tijdstip. Met een beetje fantasie is het mogelijk om hele weken van de fanatieke gebruikers te reconstrueren. Hoe laat van huis, hoe laat op het station, op welk tijdstip een kantoorpand is binnengetreden, van hoelaat tot hoelaat en waar een lunch is genuttigd.
Informatie waar ik niks aan heb. Nu nog niet in elk geval. Tot op het moment dat het mij leuk lijkt om voor de FIOD te gaan werken en belast wordt met uw aangifte inkomstenbelasting en ik op zoek moet naar bewijsmateriale...Griekenland, het debat en het dilemma van De Jager

Dinsdag 14 juni 2011

Volgende week , verwachting is 20 juni, zullen de Europese ministers van Financiën besluiten om samen met het IMF toch nog een nieuwe lening aan Griekenland te geven. Of gaat Nederland roet in het eten gooien? Vandaag een debat in de Tweede Kamer waarvan we bij voorbaat al weten dat het er hard aan toe zal gaan. De tegenstellingen zijn groot, de belangen zijn enorm en de voorbeelden van verkwisting en wanhoop in Griekenland zijn zo talrijk dat er lustig op los kan worden gesmeten met rake one-liners. Je zou maar De Jager heten vandaag en op moeten draven voor de tot de tanden bewapende tegenstanders van verdere hulp.

Het is ook nauwelijks te ...Kadaffi Geschaakt door de FIDE. Clinton en Rasmussen in tijdnood

Maandag 13 juni 2011

Kadaffi heeft hoog bezoek gehad in Tripoli, tussen de NAVO bombardementen door heeft de man zonder functie een partijtje geschaakt met de knotsgekke voorzitter van de Wereldschaakbond (FIDE). Na afloop van het potje werd Kirsan Iljoemtsjinov, want zo heet die goede man, als een heuse expert geïnterviewd  door het Russische persbureau Interfax. Kirsan wist te melden dat Kadaffi er niet over peinst om af te treden. Immers, "hij is noch president, noch keizer, noch koning, dus hij heeft niets om van af te treden".

Kijk, zo willen we het horen. Wijze woorden van een omstreden voorzitter die nog meer omstreden is dan zijn collega Blatter van ...Pinksteren: Rutte, Verhagen, Heilige Geest, Amen

Zondag 12 juni 2011


Met Pinksteren daalde de heilige geest op aarde en gaf de apostelen hun vurige tongen, waarmee ze de verlossende woorden uit konden spreken. De dag van het gebed. Een gebed:

Onze vader die in de hemel zijt,
Ons land wordt ontheiligd;
Ons Rijk verslonst
Uw wil geschiedt in Holland al lang niet meer als in de hemel
Geef ons heden onze dagelijkse inspiratie, kunst en zorg
En vergeef ons onze staatsschuld
Zoals wij ook anderen hun schuld vergeven
Leid ons niet in verval
Maar verlos ons van te rigoreuze snijders,
Want van ons allen was ons land
I...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2