Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Privacy, met de billen bloot

Woensdag 15 juni 2011

De applicatie op uw IPhone heeft u verraden, ter goeder trouw en welbewust. Van velen van u kan ik met een paar muisklikken zo achterhalen waar u gisteren was. En op welk tijdstip. Met een beetje fantasie is het mogelijk om hele weken van de fanatieke gebruikers te reconstrueren. Hoe laat van huis, hoe laat op het station, op welk tijdstip een kantoorpand is binnengetreden, van hoelaat tot hoelaat en waar een lunch is genuttigd.
Informatie waar ik niks aan heb. Nu nog niet in elk geval. Tot op het moment dat het mij leuk lijkt om voor de FIOD te gaan werken en belast wordt met uw aangifte inkomstenbelasting en ik op zoek moet naar bewijsmaterialen. Of op het moment dat ik een vierde stap in mijn carrière wil gaan maken en door uw man of vrouw ingehuurd wordt als prive-detective om vermeend overspel te achterhalen. Troost u, dat ga ik allemaal niet doen. Maar troost u niet, de informatie ligt wel op straat, zonder dat daarvoor veel bestanden aan elkaar gekoppeld hoeven te worden als ik dat al zou kunnen.
En dat is alleen nog de Iphone, met die specifieke applicatie waar je leuk inlogt in elk kantoorgebouw, kroeg of restaurant die hetzelfde programmaatje heeft geïnstalleerd om "vrienden" tegen te komen, of te maken.
Kentekenregistratie is al gemeengoed met als doel belastingontduiking bij lease-rijders tegen te gaan, smsberichten worden door de politie al gestuurd aan eenieder die op een bepaald tijdstip binnen een bepaalde cirkel van een misdrijf bevond. Het zal niet lang duren of het DNA profiel van de meeste Nederlanders is bekend. Videocamera's ter ondersteuning op diverse plekken in de stad. Wat we bezoeken op internet is al bekend en wordt marketing technisch breed ingezet, zo ook ons koopgedrag met allerlei bonuskaarten en andere pasjes.
Kortom, geheimen hebben en houden wordt steeds lastiger.

Vandaag komt de Europese Toezichthouder voor Gegevensbescherming  (EPDS), zeg maar de Privacy Waakhond, met haar jaarverslag. De voorzitter van de EPDS, Peter Hustinx waarschuwt voor de bagatellisering van het privacy probleem. In tegenstelling tot veel omringende landen zijn de Nederlanders veel te gemakzuchtig met hun gegevens en draagt de Nederlandse politiek voornamelijk het adagium uit: "wie niets heeft te verbergen, heeft niets te vrezen".

De meesten van ons hebben ook weinig te vrezen, en de meesten van ons hebben ook geen flauw benul welke sporen we achterlaten en hoe deze te achterhalen zijn. We zijn geen Wikileaks en geen hackers.
Toen de PC gemeengoed begon te worden in de jaren '80 was het privacy vraagstuk en de vrees dat het wel heel makkelijk zou worden, in de toekomst, om gegevens aan elkaar te koppelen zeer actueel. Helaas heb ik veel van de artikelen die toen geschreven werden over dit onderwerp niet opgeslagen in mijn uitgebreide database.Het papieren archief is inmiddels vergaan. Het is erger geworden dan dat we toen konden bevroeden. Het bewijs voor deze stelling kan ik helaas nu niet meer leveren. Dat zal me in de toekomst nooit meer overkomen.
 
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Aiken schreef op Donderdag 16 juni:
Spot on.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2