Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De verslaving aan bezuinigingen, Fort Europa en het einde in zicht

Zaterdag 18 juni 2011

Bezuinigingsdrift werkt verslavend en aanstekelijk. Ik merk het zelf. Met de ogen van Rutte loop ik door het huis. Dat stoeltje, zit ik daar eigenlijk ooit wel op? Hup, op marktplaats met dat ding. Ooit gekocht omdat het zo mooi stond bij dat tafeltje waar ik de weekbladen met de TV gids altijd neerlegde. Die tijdschriften heb ik ook al opgezegd. HP, VN en Elsevier lees ik niet meer. Overbodige luxe, de headlines lees ik bij Appie Heyn met een gratis kopje koffie in de hand. Dat tafeltje kan dan ook gelijk weg en de tv-gids heb ik na de berichten van gisteren ook niet meer nodig.

Mijn boekenkast puilt uit. Ik was eigenlijk van plan om in de zomervakantie maar eens een rustige dag Ikea uit te zoeken en een extra Billy te kopen. Ik kom op mijn besluit terug, niet die Billy moet er komen, maar de boeken moeten weg, althans een aanzienlijk aantal. Wat heb ik er aan? De meeste boeken zal ik nooit meer herlezen en wat ik nodig heb haal ik wel bij de bibliotheek. Idem dito met de paar schilderijtjes en etsen die ik heb hangen. Ik zie ze eigenlijk niet meer, ze vallen me niet meer op, ik zal ze niet een twee drie missen in huis. En wil ik Willem Witsen zien dan kan ik altijd nog naar het museum.
Alles van waarde zonder direct economisch nut gaat het huis uit. Na de boeken, de kunst en het overtollig meubilair moet ook mijn platencollectie, mijn overvolle kledingkast en mijn overbodig serviesgoed eraan geloven. Weg ermee. We streven ernaar alleen dat over te houden waar ik als vader van het gezin verantwoordelijk voor ben: eten, dak boven het hoofd en een basisgevoel van veiligheid.  En dat laatste is subjectief, dat besef ik, ik besluit met de paar centen die ik heb verdiend door alles van waarde te verpatsen om een bewakingscamera te kopen, de grenzen van mijn tuin hermetisch te sluiten met een groot hek voor alle indringers van buitenaf. In Gotische  letters: Fort Dagtaak, ze zullen het weten ook. De besparing op het zakgeld van de kinderen, waar ze zelf cadeautjes voor vriendjes en familie voor kochten, in het kader van Kindgebonden Budget, wordt gebruikt om een museumjaarkaart en een bibliotheekpas te kopen.

Na mijn bezuinigingsoperatie leun ik tevreden achterover tegen de kale muur. Dat heb ik toch lekker gefikst. Uit het huis is de inspiratie, de creativiteit en de expressie verdwenen, maar dat geeft niet. We gaan het publiekelijk domein opzoeken. Met vrouw en dreinende kinderen verlaten we het Fort, we wandelen naar de stad.
Tot mijn grote schrik is het museum gesloten en heeft de bibliotheek haar openingstijden drastisch ingekort. Als we met de bus terug naar huis willen kom ik erachter dat ik nog geen OV-Chipkaart heb aangeschaft. Moedeloos en uren later komen we thuis en snap ik dat ik te roekeloos te werk ben gegaan. Het gebrek aan visie achter mijn plannen heeft me opgebroken. Ik zet de TV aan, 1 zender, Rutte. Door het grote hek met daarop de letters Fort Europa verdwijnt hij in de verte. In grote letters verschijnt in beeld het woord: EINDE


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Gerard Fritz schreef op Zaterdag 18 juni:
Hallo Ton, ik hoop dat je mijn schilderij wel laat hangen !!?? Groeten, Gerard.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2