Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Griekenland, het debat en het dilemma van De Jager

Dinsdag 14 juni 2011

Volgende week , verwachting is 20 juni, zullen de Europese ministers van Financiën besluiten om samen met het IMF toch nog een nieuwe lening aan Griekenland te geven. Of gaat Nederland roet in het eten gooien? Vandaag een debat in de Tweede Kamer waarvan we bij voorbaat al weten dat het er hard aan toe zal gaan. De tegenstellingen zijn groot, de belangen zijn enorm en de voorbeelden van verkwisting en wanhoop in Griekenland zijn zo talrijk dat er lustig op los kan worden gesmeten met rake one-liners. Je zou maar De Jager heten vandaag en op moeten draven voor de tot de tanden bewapende tegenstanders van verdere hulp.

Het is ook nauwelijks te verkopen. Nederland dat zijn allerbestebest doet om ons eigen land te beroven van een beschaafd Zorg-  en Kunstbeleid. Nederland dat tot ellende toe het mes zet in overheidsuitgaven en dan in een failliet land geld stopt. En niet een beetje, maar miljarden, waarvan je nu al op de Hollandse Klompen na kunt tellen dat dat geld nooit meer terug komt. Het alternatief is net zo onaantrekkelijk, het niet geven van steun betekent een onherroepelijk failliet van Griekenland dat in zijn kielzog andere landen mee zal trekken en een einde inluidt?betekent? van de Europese Munt en de Europese solidariteit. Spanje, Portugal, Ierland en wellicht zelfs België are yet to come.
De zojuist herkozen Erdogan zal vanaf de Turkse Kust al verlekkerd kijken naar de Griekse Eilanden die binnenkort voor een habbekrats te koop zijn. Het dilemma Cyprus in een keer opgelost.

Optie drie die steeds meer naar voren wordt gebracht is om niets te doen. Niets. Geen verdere hulp, maar ook geen pogingen meer om het eerder gegeven bedrag ooit terug te eisen. Kwijtschelding. Afboeken. In dat geval zeggen we tegen de Grieken. Jammer meer helaas, houden jullie je verstrekte kredieten maar en zoek het verder zelf maar uit. De noordelijke en westelijke landen van Europa keren het Zuiden de rug toe. Welk land het laatst de blik naar het Noorden blijft richten is onduidelijk. In elk geval hebben de ware Finnen in het meest noordelijke land van Europa het al duidelijk gesteld. De grote overwinnaar van de verkiezingen met als belangrijkste programmapunt: blik naar de Noordpool.
De polarisering is compleet. Solidariteit heeft zijn grens. En die grens is de portemonnee. De Grieken hebben hoog spel gespeld met het jarenlang niet op orde brengen van de eigen begroting en het Westen heeft te lang leningen verstrekt vanuit de gedachte dat de rente ons op termijn wel wat op zou leveren.
Het land dat ooit de grootste bijdrage bracht aan de Kunst heeft nu onze grootste Zorg. En er is geen econoom die het weet.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

wfcfdxkf schreef op Maandag 31 oktober:
It's really great that people are sihrang this information.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2