Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 21: 22 mei tot 29 mei 2011

Nationaal Historisch Museum, de Coffeeshop en de Pannekoek

Zaterdag 28 mei 2011

Ben jij lid van Coffeeshop "De Wandelende Tak"?, zo werd mij in gebrekkig Nederlands gevraagd door een toeriste met een zakboekje Wat en Hoe in het Nederlands in haar hand. Vooral het woord Wandelend kwam er gebrekkig uit.  Ik keek haar vreemd aan en vroeg me af wat ze bedoelde. Ze ging over in het Engels en bood me in ruil voor een aankoop Wiet een drankje aan in het tegenoverliggende cafe. Ze zag er goed uit, leek een verhaal te hebben en ik had niet veel te doen die middag. De Wandelende Tak scande mijn clubpas en gaf me een zakje gedroogde blaadjes. Kortom, ik ging akkoord en we belandden in het cafe.
Daar vertelde ze me dat...Mladic, Karremans en Servie: Staat van Ontkenning

Vrijdag 27 mei 2011

Ratko Mladic is opgepakt, oude trauma's komen boven, en Servië is klaar voor EU.
Servië heeft er vijftien jaar over gedaan om de meest gezochte man op Europese bodem op te pakken en waarschijnlijk op korte termijn uit te leveren aan Den Haag. Nederland heeft er vijftien jaar over kunnen doen om eenduidig en zonder voorbehoud toe te geven dat ze verantwoordelijkheid droeg voor het bloedbad in Srebrenica.
Dat laatste is niet gebeurd.

Uit alle beelden, verhalen, samengestelde filmpjes op You Tube is de onmacht te proeven.

VVD-Kamerlid Anne Mulder vertelde gisteren bij Knevel en van den Brink voor de zoveelste keer het trauma...Een Kroes vol:waarzeggerij astrologie en de komkommer

Donderdag 26 mei 2011

Gisteren uitgebreid in het Algemeen Dagblad, vandaag op de voorpagina van het Vlaamse Nieuwsblad, een special van de Jakhalzen van de DWDD. groot nieuws: Neelie Smit Kroes liet zich zowel privé als zakelijk adviseren door onder andere Lenie Drent een bekende Amsterdamse astrologe. Voer voor fun, voer voor Skepsis en tijd voor uitleg en duiding. Voor het gezaghebbende Astrodomein Blogspot zat het er al aan te komen en konden we erop wachten dat bekende en beroemde mensen deze maand negatief in het nieuws komen:

URANUS OPPOSITIE ZON
De ophef over Neelie Kroes komt preci...


Ezelsproces, SGP en de Apocalyps van het vrije woord

Woensdag 25 mei 2011

De week van de Apocalyps, de Godslastering, de SGP en de bovennatuurlijke behoeftes van Neelie Smit Kroes belooft in stijl te eindigen. Morgen Reve. Postuum bezorgt Reve (de Grote Volksschrijver) de mensen nog altijd veel plezier en genot. En hij wist al in 1966 met profetische kracht hoe de vork in steel terecht zou komen zo'n vijfenveertig jaar later.

’Als God zich opnieuw in Levende Stof gevangen geeft, zal hij als ezel terugkeren,.. ik zal hem begrijpen en meteen met hem naar bed gaan, maar ik doe zwachtels om zijn hoefjes, dat ik niet te veel schrammen krijg als hij spartelt bij het klaarkomen".

Als dat niet slaat op de afgelopen w...Bob Dylan 70 jaar: The times they are a changing. Of niet??

Dinsdag 24 mei 2011

Bob Dylan is inmiddels een jaar verder en wij ook. Deze Dagtaak is geschreven ter ere van zijn 70e verjaardag.

Bob Dylan is 70 jaar geworden. Vandaag. Zonet. De man van de protestsong, de man die in God ging, de man aan de heroïne, maar vooral de man die stem gaf aan de tijd, die verwoordde wat je eigenlijk altijd al vond. En begreep je de teksten niet helemaal dan "voelde" je dat hij gelijk had.

Ik ken mensen die de stem van Dylan niet aan konden horen, maar wel gretig zijn verzamelde songteksten lazen. Ik heb hem één keer live gezien.
Dat had ik beter niet kunnen doen. In sportpaleis Ahoy, flink wat jaren geleden.

Met ee...Dag van de Waarheid: Schapen, de Bordercollie en het Stemvee geteld (vijf voor twaalf)

Maandag 23 mei 2011

Vannacht kon ik de slaap niet vatten. Uren heb ik wakker geleden en me toen maar overgegeven aan een oude truc. Schaapjes tellen. Ik was het bijna vergeten, maar het helpt. Met mijn ogen dicht stelde ik me een grote rij schapen voor die één voor één langskwamen. Ik wees naar elk schaap en gaf het een nummer. In volgorde. Naast de rij schapen liepen honden. Bordercollies, dat zijn honden die schapen in het gareel moeten houden en ze kunnen drijven naar elke gewenste plek. De collies hadden verschillende kleuren, dat mag. Ze blijven collies, het kenmerkende van het ras is dat ze drijven en met hun blik de schapen kunnen "fixeren". Een welhaast dodeli...


Godslastering, vloek over de Eerste Kamer: Taliban op Klompen

Zondag 22 mei 2011

Er rust een vloek op de Eerste Kamer. En die is gisteravond uitgesproken, op de dag dat in Amerika een sinister groepje de apocalyps aankondigde. De Taliban op klompen (De SGP) gaat gedoogsteun geven aan kabinet Rutte als ze voldoende hun politieke zin krijgen. Letterlijk zei Gerrit Holdijk, de Ayatollah van de SGP tegen Nieuwsuur: "Voor Wat hoort Wat". De omgekeerde bijbelversie van Oog om Oog, Tand om Tand.
Termen als Taliban op Klompen en de Nederlandse Ayatollah verzin ik niet zelf. Charley Abtroot, een alom gerespecteerde liberaal noemde de SGP al jaren geleden de Polder Taliban. Jarenlang had de SGP vooral een folkloristische waarde, nu dr...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2