Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bob Dylan 70 jaar: The times they are a changing. Of niet??

Dinsdag 24 mei 2011

Bob Dylan is inmiddels een jaar verder en wij ook. Deze Dagtaak is geschreven ter ere van zijn 70e verjaardag.

Bob Dylan is 70 jaar geworden. Vandaag. Zonet. De man van de protestsong, de man die in God ging, de man aan de heroïne, maar vooral de man die stem gaf aan de tijd, die verwoordde wat je eigenlijk altijd al vond. En begreep je de teksten niet helemaal dan "voelde" je dat hij gelijk had.

Ik ken mensen die de stem van Dylan niet aan konden horen, maar wel gretig zijn verzamelde songteksten lazen. Ik heb hem één keer live gezien.
Dat had ik beter niet kunnen doen. In sportpaleis Ahoy, flink wat jaren geleden.

Met een rieten hoedje op, als hoofdact na Santana. Mijn jeugdheld Dylan presteerde het om gedurende zijn optreden van een uur niet één keer het publiek aan te kijken. Verder presteerde hij het om alle songs, die ik natuurlijk uit mijn hoofd kende, een toonhoogte en een tempo anders ten gehore te brengen zodat geen enkel nummer meegezongen kon worden. Community singing was er niet bij.

Onlangs trad hij nog op in China. De recensies waren dramatisch. Hij ging zelfs zover dat hij de Chinese autoriteiten ter wille was om geen van zijn oude protestsongs te spelen. Toch is Dylan nog steeds mijn held. Alleen is de held al een legende geworden na Blood on the Tracks (1975), zo je wilt na Desire (1976). Die platen kwamen uit voordat ik goed en wel droog achter de oren was, maar toch!
Hij heeft nog jaren door gezongen en platen gemaakt met af en toe een prachtige verzamel-live albums. Maar de vroegere Dylan is hij nooit meer geworden. Sommige helden zijn bij leven al legendarisch, wat ze in de resterende jaren ook doen.

                               

Mijn dochter is op dezelfde dag jarig als Bob Dylan en gaf een borrel.  Op het feest had ze op de achtergrond muziek aan. Complete playlist Dylan. Blonde on Blonde, Blood on the Tracks, Desire...de latere Dylan ontbrak. Pap, die draaien we niet. The Times they are not a changing!

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans van Luijn schreef op Dinsdag 24 mei:
Ton, gefeliciteerd met Lotte en natuurlijk ook met de legendarische Dylan, ik herken het en heb dezlefd ervaring zoals een tijd terug in HMH. Radio 1 stond er trouwens wel op een goede manier bij stil!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2