Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Dag van de Waarheid: Schapen, de Bordercollie en het Stemvee geteld (vijf voor twaalf)

Maandag 23 mei 2011

Vannacht kon ik de slaap niet vatten. Uren heb ik wakker geleden en me toen maar overgegeven aan een oude truc. Schaapjes tellen. Ik was het bijna vergeten, maar het helpt. Met mijn ogen dicht stelde ik me een grote rij schapen voor die één voor één langskwamen. Ik wees naar elk schaap en gaf het een nummer. In volgorde. Naast de rij schapen liepen honden. Bordercollies, dat zijn honden die schapen in het gareel moeten houden en ze kunnen drijven naar elke gewenste plek. De collies hadden verschillende kleuren, dat mag. Ze blijven collies, het kenmerkende van het ras is dat ze drijven en met hun blik de schapen kunnen "fixeren". Een welhaast dodelijke blik. Dat kunnen ze lang volhouden. Alle collies hebben een witte punt op de staart, een soort antenne. Daarmee houden de overeenkomsten op. Sommige collies hebben bruin als overheersende kleur, andere rood, weer andere hebben een blauwe soms paarsachtige kleur in de ogen, en je hebt er ook bij waarvan de onderkant van de poten zwart is. Soort zwarte kousjes.
De collies zijn dwingend. En het komt zelden voor dat de schapen afwijken van wat de honden ze opleggen. Gebeurt dat een keer dan moet de herder ingrijpen. Een rustige vrouw met een staf in haar hand die als een soort Godheid over de kudde waakt. Het moraal van de kudde zeg maar. Haar moraal hoeft zelden gebruikt te worden, maar als het aan de orde is, dan neemt zij de juiste beslissing. Ze kan de kudde maken of breken. Dit tot nijd van enkele valse collies.

Het tellen verliep aanvankelijk voorspoedig. De schaapjes gedroegen zich voorbeeldig en het lukte me om snel vorderingen te maken. Bij achtendertig gaapte ik en bij vijfenzeventig verslikte ik me bijna. Toen de schapen onrustig begonnen te worden grepen de honden in om het gareel weer te redden. De hond met de zwarte kousjes liep parmantig. Hij was de kleinste maar voelde zich een godheid in de kudde. De bruine collie blafte en brieste om daarna weer "poes"lief de schaapjes te likken en te verleiden met zijn getructe blik. Rond de driehonderd raakte ik de tel bijna kwijt. Ik begon weer te woelen. Het was vijf voor twaalf inmiddels. Alle kleuren collies renden voorbij en hielpen mij om de draad weer op te pakken. Zo moeilijk kon het toch niet zijn.
Van de roodharige hond had ik meer verwacht. Hij haakte halverwege de telling af en deed een plasje in een Buitenhofje. Ik had hem aan de kudde toegevoegd vanwege zijn uitstraling, leek gezag te hebben, rustig, wijs, maar de vermoeidheid speelde hem parten. Ik wist dat ik niet veel schaapjes meer over had en de kerk zich al klaar maakte voor het grote luiden. Nog een keer renden de collies langs de rij, elke hond overtuigd van zijn richting. Bij het 565ste viel ik in slaap. Het laatste schaap dat over de dam zou moeten worden gebracht heb ik niet meer kunnen tellen.

Badend in het zweet werd ik vanmorgen wakker. Ik ga vanmiddag tijdens mijn middagdutje vanaf een uur of drie de telling maar eens dunnetjes overdoen. Tot het laatste schaap geteld is.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Carel schreef op Maandag 23 mei:
en van mij hoeft ie niet alle schaapjes op het droge te hebben.

Martijn schreef op Maandag 23 mei:
Prachtig!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2