Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Godslastering, vloek over de Eerste Kamer: Taliban op Klompen

Zondag 22 mei 2011

Er rust een vloek op de Eerste Kamer. En die is gisteravond uitgesproken, op de dag dat in Amerika een sinister groepje de apocalyps aankondigde. De Taliban op klompen (De SGP) gaat gedoogsteun geven aan kabinet Rutte als ze voldoende hun politieke zin krijgen. Letterlijk zei Gerrit Holdijk, de Ayatollah van de SGP tegen Nieuwsuur: "Voor Wat hoort Wat". De omgekeerde bijbelversie van Oog om Oog, Tand om Tand.
Termen als Taliban op Klompen en de Nederlandse Ayatollah verzin ik niet zelf. Charley Abtroot, een alom gerespecteerde liberaal noemde de SGP al jaren geleden de Polder Taliban. Jarenlang had de SGP vooral een folkloristische waarde, nu dreigt deze orthodoxe partij een sleutelrol te gaan spelen om de kabinetsplannen zeker te stellen. Het kabinet dat in de Tweede Kamer al met moeite overeind blijft door gedoogsteun van de PVV,  krijgt in de Eerste Kamer de SGP als tweede gedoogpartner er bij. Waar Wilders fulmineert tegen Rutte en het CDA, (een net woord voor vloeken) zal Holdijk in de senaat zijn zegeningen tellen.

Twee zegeningen zijn al binnen. Standpunt van de VVD: "Shoppen is ook zondagsrust" werd al omgebogen ten faveure van de broodnodige steun van de SGP. De tweede zegening werd gisteravond uitgesproken. De VVD trekt haar eigen motie, opgesteld samen met de SP en D'66 (met gedoogsteun van de PvdA) tegen het verbod op godslastering in. Sterker nog, in een achterkamertje had Fred Teeven (de ondertekenaar van de motie namens de VVD) zijn handtekening al weggegumd. Onze Polder Ayatollah Holdijk eist op straffe van intrekking van zijn steun dat ook hier de VVD een van zijn belangrijkste liberale standpunten laat vallen.

Al vanaf januari 2009 is de VVD op initiatief van Rutte zelf bezig om de wet tegen Godslastering (artikel 147) af te schaffen. "De vrijheid van meningsuiting in ons land wordt veel te veel aan banden gelegd. Daarom moet de wet op de schop", aldus Rutte tegenover in 2009. Hij verdedigde hiermee Wilders die op grond van deze wet aangeklaagd is.

Met droge ogen liet Rutte gisteravond weten zich GEEN enkele zorgen te maken over de uitslag van de verkiezingen maandag. Ook Fred Teeven hield zich droog. Dat maakt het allemaal nog erger. Toegeven dat er een patstelling dreigt te ontstaan was wel het minste dat de heren hadden kunnen zeggen. dat valt nog te snappen in de Nederlandse Polder.

Met droge ogen is het land verkocht aan twee gedoogpartners. De PVV in de ene kamer en de SGP in de andere kamer. Eerst nog even kiezen maandag. Als de oproep van oud Rabo-topman Wijffels en prominent CDA-er door de gedeputeerden gevolgd wordt om vooral geen CDA te stemmen maandag, dan is elke gedoogsteun van geen belang meer. Nieuwe verkiezingen zullen dan niet lang meer op zich laten wachten. We weten dan in elk geval wat we aan verkiezingsbeloften en uitgangspunten van de VVD hebben, alle openheid van Rutte ten spijt. Oog om Oog, Tand om Tand.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Bert Pfeiffer schreef op Zondag 22 mei:
De VVD'ers zouden hun moeders desgewenst nog verkopen om zich al likkend (zelfs aan de aambeiein van de SGP mannenbroeders) aan het pluche vast te houden.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2