Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 19: 8 mei tot 15 mei 2011

What's Up KPN? Enge Broer

Zaterdag 14 mei 2011

Toen ik het boek van George Orwell 1984 voor de eerste keer las maakte dit een ongelooflijke indruk op mij. Misschien heeft het boek mij wel meer gevormd dan alle andere boeken bij elkaar die ik heb gelezen. Het boek is geschreven in 1948 en Orwell schetste een wereld waarin niemand meer iets kan doen zonder dat het vastgelegd, gezien, gehoord of nagetrokken wordt door de manschappen van De Grote Leider ( "Big Brother"). Net als een ander nog steeds meer dan lezenswaardig boek Animal Farm liet Orwell zich inspireren door de dictatuur in de Sowjet Unie.
Overal in de wereld van 1984 waren camera's, niets kon gebeuren zonder dat het gezien werd. Het...Het sprookje van de aardbei , UWV, Kamp en re-integratie

Vrijdag 13 mei 2011

Het is vrijdag de 13de en de brief valt in de bus. Herman ziet hem letterlijk vallen, want sinds de dag dat hij zonder werk is, zit hij dagelijks met zijn opklapstoeltje tussen tien en elf bij zijn voordeur. De tijd dat de postbode in zijn wijk de ronde doet. Herman heeft het afgelopen jaar meer dan honderdenvijftig sollicitatiebrieven geschreven, de periode daarvoor ook. Elf daarvan zijn beantwoord. Zijn zitting bij de brievenbus heeft hem nog niet veel geluk gebracht.
De elf brieven die hij wel kreeg eindigden allemaal met : wij wensen u veel succes met verdere sollicitaties. Het stond er niet in, maar hij weet het. Hij is te oud, goed opgeleid...Baangarantie, De Prinsenvlag en het ESF

Donderdag 12 mei 2011

Wat hebben de Baangarantie, de Prinsenvlag en de 3J's van het Eurovisie Song Festival met elkaar gemeen? Ogenschijnlijk niets, hooguit dat het alle drie nieuwsitems zijn en elkaar verdringen in de actualiteit. Toch is er een verband. Namelijk dat het alledrie onderwerpen zijn waarop "Een beetje Dom" van toepassing is.
Onze toekomstige vorstin zei het al. Als je iets doet wat niet zo slim is, ben je een beetje dom.

Eerst Doekle. Na gisteren een eventuele naamsverandering te hebben aangekondigd van Hogeschool InHolland belooft hij nu na samenspraak met de ABU, de Nederlandse Uitzendbranche een baangarantie aan alle studenten die dit jaar afstud...InHolland , Buckler , Youp en Doekle Terpstra

Woensdag 11 mei 2011

Is het merk InHolland nog te redden, of gaat Doekle Terpstra voorstellen om binnen een aantal maanden tot een naamsverandering te komen.
Heineken koos eieren voor zijn geld, nadat Youp van t Hek tijdens een oudejaarsconference het merk Buckler volstrekt belachelijk maakte. De verkoop van het alcoholvrije bier stortte volledig in. Niemand wilde geassocieerd worden met een Buckler-lul.

   "Buckler, dat kent u toch wel? Dat is dat gereformeerde bier. Buckler-drinkers, daar heb ik een hekel aan. Van die lullen van een jaar of 40 die naast je in het café staan met hun autosleutels. Rot eens op, jongen, ik sta hier een beetje bezopen ...Femke Halsema, Wouter Bos en de norm van Balkenende

Dinsdag 10 mei 2011

Het kamerdebat over Uruzgan en de val van kabinet Balkenende IV werd gisteravond dunnetjes overgedaan in een speciale uitzending van Pauw en Witteman. Balkenende zoals gewoonlijk lang zelf aan het woord, op een geniale manier de vragen van de beide heren omzeilend. En direct, rechtstreeks en scherp reagerend als de vraag wel binnen zijn plan past.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik twee sessies van Pauw en Witteman nodig had om het in zijn geheel te kunnen zien. Tijdens deel 1 van het programma ben ik zittend in slaap gevallen door het heerlijke monotone geluid van Jan Peter. De zap service maakte mij weer wakker. Gelukkig wordt de uitzending direct...maandag Arabische Lente gaat over in de Zomer

Maandag 9 mei 2011

De Arabische lente dreigt over te gaan in de zomer en als we niet oppassen is het zo herfst. Het lukt de rebellen in Libië nog steeds maar niet, ondanks de steun van NAVO om Kadhaffi de beslissende slag toe te dienen. In Egypte is het wederom onrustig en lijkt de godsdienststrijd een nieuw tijdperk in te gaan. Marokko sluit zich nu ook aan bij de demonstratiegolf en de roep om hervormingen wordt steeds groter. Jemen blijft onrustig en in Syrië worden dagelijks mensen opgepakt, razzia's uitgevoerd en vallen er steevast doden bij demonstraties.
De immense euforie en de hoop van eind februari lijkt een uitputtingsslag te worden. Niet alleen voor de...Moederdag ,de bekerfinale en de Oedipus cup.

Zondag 8 mei 2011

Alle zonen hebben moeders. En alle moeders zijn bezorgd om hun zonen. Hoe oud ze ook zijn, acht, achttien of achtenveertig. Of ze nu Frank de Boer, Theo Janssen, Marc Rutte of Dag Taak heten. Moederliefde gaat door merg en been. Mijn moeder spant de kroon, wie haar kent zal dat beamen. En natuurlijk, zoals elke zoon heb ik die liefde vaak beschaamd. Ongewild en onbedoeld, maar toch. Een zoon heeft een periode de vrijheid en de ruimte nodig om zijn eigen strijd aan te gaan, zijn eigen weg te zoeken en het beter te doen dan zijn vader. Moreel, financieel, of qua prestatie. Het is sneu, maar is niet anders. En in die periode is er ruimte nodig en...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2