Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Baangarantie, De Prinsenvlag en het ESF

Donderdag 12 mei 2011

Wat hebben de Baangarantie, de Prinsenvlag en de 3J's van het Eurovisie Song Festival met elkaar gemeen? Ogenschijnlijk niets, hooguit dat het alle drie nieuwsitems zijn en elkaar verdringen in de actualiteit. Toch is er een verband. Namelijk dat het alledrie onderwerpen zijn waarop "Een beetje Dom" van toepassing is.
Onze toekomstige vorstin zei het al. Als je iets doet wat niet zo slim is, ben je een beetje dom.

Eerst Doekle. Na gisteren een eventuele naamsverandering te hebben aangekondigd van Hogeschool InHolland belooft hij nu na samenspraak met de ABU, de Nederlandse Uitzendbranche een baangarantie aan alle studenten die dit jaar afstuderen. Een daad van verdergaande wanhoop en het nog verder stigmatiseren van de afstudeerders. Iedereen is een baan gegund en weinig twijfel dat een student van InHolland anders presteert dan een van HVA, de HAN of een andere Hogeschool. Baangaranties zijn er nooit, en worden slechts mondeling afgegeven door bedrijven die in hoge nood zitten om aan werknemers te komen, of worden symbolisch afgegeven aan mensen die zich aan de onderkant van arbeidsmarkt bewegen. Zo kan Doekle het nooit bedoeld hebben voor zijn studenten: Een beetje dom!

Onze nationale trots de 3J's treden vanavond op tijdens het Eurovisie Song Festival. Een oneerlijk festival waarbij het nu al duidelijk is dat een land zonder veel bellers uit buurlanden nooit een kans maken. Ooit boekten we grote successen, nu komen we nauwelijks door de voorrondes heen. Een van de manieren om jezelf een beetje in de kijker te spelen is om zoveel en zo goed mogelijk in beeld te komen. Die kans wordt geboden en die grijp je natuurlijk met beide handen. Van elke artiest wordt een live-blog gemaakt met prominent daarin opnames van de (generale) repetitie. Alle artiesten wisten dat en speelden en dansten dat het een lieve lust was. Promotie geslaagd en eerste punten zijn binnen. Behalve de 3J's. Tijdens de repetitie oefenden ze nog even alternatieve danspasjes, die natuurlijk misgingen. Niet goed opgelet tijdens de uitleg over het Live-Blog. Jammer, een beetje dom!

Dan de Prinsenvlag. Na maanden voor het raam van het  PVV tweede-kamerlid Kortenoeven te hebben gehangen is de vlag eindelijk gespot en gefotografeerd door de Spits. Gevolg: de vlag met spoed weggehaald. Reden: de vlag roept associaties op met de NSB. De geuzenvlag uit de tijd van Willem van Oranje had de kleuren oranje, wit en blauw. Uiteindelijk is het oranje door rood vervangen en is de Prinsenvlag pas weer door de NSB in de jaren dertig uit de kast gehaald. De PVV doet haar uiterste best om alle aantijgingen en vergelijkingen met de NSB teniet te doen. Waarom dan in hemelsnaam een dergelijke vlag ophangen waarvan je zeker weet dat het allerlei associaties oproept waarvan je weet dat je ze niet wilt. Toch?  Hero Brinkman moest zich wederom via Twitter tot het volk richten om ons tot kalmte te manen. Kortenoeven: een beetje veel dom!


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2