Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Femke Halsema, Wouter Bos en de norm van Balkenende

Dinsdag 10 mei 2011

Het kamerdebat over Uruzgan en de val van kabinet Balkenende IV werd gisteravond dunnetjes overgedaan in een speciale uitzending van Pauw en Witteman. Balkenende zoals gewoonlijk lang zelf aan het woord, op een geniale manier de vragen van de beide heren omzeilend. En direct, rechtstreeks en scherp reagerend als de vraag wel binnen zijn plan past.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik twee sessies van Pauw en Witteman nodig had om het in zijn geheel te kunnen zien. Tijdens deel 1 van het programma ben ik zittend in slaap gevallen door het heerlijke monotone geluid van Jan Peter. De zap service maakte mij weer wakker. Gelukkig wordt de uitzending direct herhaald zodat ik de stukjes die ik had gemist alsnog kon zien. Nu met de laptop op schoot en ingelogd op Twitter. Voor wie het niet kent: Twitter is een soort open interruptiemicrofoon op internet waar iedereen zijn of haar zegje kan doen. Het ging eigenlijk maar om een paar minuten. Het deel van het interview waar Balkenende in ging op de val van het kabinet en de zaak Uruzgan. Een jaar na dato wilde Balkenende nog een keer zijn volle gelijk halen. Hij vertelde de feiten, zo luidde zijn retoriek, en de feiten tonen dat het onbestaanbaar is hoe Wouter Bos het kabinet in zijn hemd liet staan ten aanzien van de hele wereld door op het laatste moment, na eerdere toezeggingen, toch de stekker uit Uruzgan te trekken. Tijdens het daaropvolgende kamerdebat zat Wouter Bos zwijgend de worstelingen van zijn collega's te bekijken en liet de beantwoording van vragen over aan zijn collega Koenders. Het genante fragment werd nogmaals tijdens P&W vertoond op verzoek van Balkenende die een en al verontwaardiging speelde en onverzettelijkheid uitstraalde. Zo is het en niet anders, spraken zijn ogen.
De reactie die niet kwam van Pauw noch Witteman kwam via Twitter van een boze Femke Halsema aan de interruptiemicrofoon:

@: Hard verantwoording afleggen doe je in de Kamer, milder terugkijken daarna. Niet andersom.

Meer niet. Maar o zo duidelijk. Waar Balkende een uur nodig had om een jaar na dato nog eens star zijn gelijk te halen wist Femke in 140 lettertekens precies aan te geven waarom Rutte een verademing is na 4 kabinetten Balkenende.

Bos zweeg op Twitter. Het was ook al laat en morgen weer een zware dag met vrouw en kinderen. Op Twitter kwam de roep om Bos snel de kans te geven om ook tijdens een uur Pauw en Witteman zijn verhaal te doen. Ik zou het hem afraden. In al zijn gelijkheid loopt hij het risico weer met een warrig verhaal te komen. Tegen de retoriek van Balkenende was en is Bos niet opgewassen. Liever zou ik Femke zelf zien tijdens een lange uitzending Zomergasten. En ik weet zeker dat ik dan niet in slaap val. Nog veel liever zie ik haar terug in de Kamer. Of je nu voor of tegen Groen Links bent: zij houdt de heren wel scherp..en wakker.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Woensdag 11 mei:
Femke Halsema is mijns inziens één van de slechtste politici ooit in Nederland: altijd op alles en iedereen zeiken, maar geen enkele verandering, volledig niets, kunnen bijschrijven op haar cv.

Rivelino Marica schreef op Dinsdag 10 mei:
Idd een mooi artikel. Vertrek van Femke Halsema is echt een groot verlies voor de Nederlandse politiek en democratie. Momenteel regeert de domheid. Betreffende het interview; erg zwak, ze wilde hem duidelijk geen pijn en het leek alsof JP gisteren nog MP was. Zelfs zijn kleding straalde niet eens een beetje ontspannenheid uit. Als je een beetje kritisch naar dit interview gekeken hebt, heeft hij zich zelf opnieuw zwaar voor schut gezet. Toch blijft het een slimme aardige man.

Marcel van Driel schreef op Dinsdag 10 mei:
Mooi en hulde aan @FemkeHalsema die veel weet te zeggen in 140 tekens.

Carolien Geurtsen schreef op Dinsdag 10 mei:
Mooi en fijn artikel. Zéér goed idee Femke als ZOmergast*

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2