Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

What's Up KPN? Enge Broer

Zaterdag 14 mei 2011

Toen ik het boek van George Orwell 1984 voor de eerste keer las maakte dit een ongelooflijke indruk op mij. Misschien heeft het boek mij wel meer gevormd dan alle andere boeken bij elkaar die ik heb gelezen. Het boek is geschreven in 1948 en Orwell schetste een wereld waarin niemand meer iets kan doen zonder dat het vastgelegd, gezien, gehoord of nagetrokken wordt door de manschappen van De Grote Leider ( "Big Brother"). Net als een ander nog steeds meer dan lezenswaardig boek Animal Farm liet Orwell zich inspireren door de dictatuur in de Sowjet Unie.
Overal in de wereld van 1984 waren camera's, niets kon gebeuren zonder dat het gezien werd. Het meest afschrikwekkende was de DenkPolitie (Thought Police). Pas op dat je geen foute gedachten krijgt, want je bent het haasje. De denk politie was vanzelfsprekend opgericht om al in een vroeg stadium te kunnen achterhalen welke mensen een eventueel gevaar voor de Staat kunnen zijn.
De spreuk "Big Brother is Watching you" kent iedereen, ook de mensen die het boek (nog) niet gelezen hebben. Grote Broer klinkt lieflijk, een grote broer wil iedereen wel hebben. Iemand die het beste met je voor heeft, je beschermt, een familielid waarvan je in elk geval weet dat die je vertrouwen nooit zal beschamen. Anders is het in het boek. Grote Broer wist met behulp van geavanceerde technologie de individuele vrijheid van de mens totaal in te dammen. Het adembenemende in het verhaal is dat, behalve natuurlijk de hoofdpersonen, de meeste mensen dit welgevallig lieten gebeuren. Geïndoctrineerd zoals ze waren. Of gelaten, zoals je wilt. Een wereld waarin je niet graag wilt leven.

We geven nu, tientallen jaren later, met volle bewustzijn veel weg van onze vrijheid. Ach, zo redeneren we, als je niets te verbergen hebt, waar zou je dan druk over maken. Camera's in de stadscentra (voor onze veiligheid), kentekenregistratie waar je ook rijdt met de auto in Nederland (belastingcontrole), onbeperkt kunnen achterhalen waar iemand zich bevindt met een mobiele telefoon die aanstaat (handig, voor de sms diensten van de politie), ip-adressen op de computers zodat duidelijk is waar je surft, welke sites je bezoekt (handig voor de marketing en aanpassen van de reclameboodschappen). Nu heeft de zoon van vadertje PTT, de grote broer KPN dus, iets nieuws toegepast. Een systeem, DPI Deep Packet Inspection, waarmee nog een stap verder gegaan kan worden. Hiermee kan mobiel internetverkeer en mobiel dataverkeer afgeluisterd, opgeslagen en geanalyseerd worden. Nu zegt KPN het voornamelijk voor de analyse, marketing-doeleinden, gebruikt te hebben. Zou ik ook zeggen als ik de KPN was, en daarnaast, is het zo leuk om al die miljoenen gesprekjes te gaan beluisteren? Maar het kan dus wel, en net zoals met alles dat Kan, zal het ook toegepast gaan worden. KPN What's Up?? Grote Broer is een enge broer!


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Dinsdag 17 mei:
Tevens: alle internetproviders zijn verplicht een machine aan te schaffen die enkele tonnen kost om al het dataverkeer tenminste jaren te kunnen opslaan. Dit is al een decennium zo. Niemand die aan de bel heeft getrokken.

Rob schreef op Maandag 16 mei:
sterk en boeiend artikel!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2