Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

maandag Arabische Lente gaat over in de Zomer

Maandag 9 mei 2011

De Arabische lente dreigt over te gaan in de zomer en als we niet oppassen is het zo herfst. Het lukt de rebellen in Libië nog steeds maar niet, ondanks de steun van NAVO om Kadhaffi de beslissende slag toe te dienen. In Egypte is het wederom onrustig en lijkt de godsdienststrijd een nieuw tijdperk in te gaan. Marokko sluit zich nu ook aan bij de demonstratiegolf en de roep om hervormingen wordt steeds groter. Jemen blijft onrustig en in Syrië worden dagelijks mensen opgepakt, razzia's uitgevoerd en vallen er steevast doden bij demonstraties.
De immense euforie en de hoop van eind februari lijkt een uitputtingsslag te worden. Niet alleen voor de bevolking zelf maar ook voor het Westen. Waar live weblogs over elkaar heen walsten, twitter regelmatig doodviel , de bijlages van de kranten elkaar overtroefden met berichtgeving, en het gesprek op straat over het Tahirplein of over Khadaffi ging is het nu angstig stil. Natuurlijk, het NOS en het RTL journaal berichten, natuurlijk de kranten schrijven een stukje, maar plichtmatig en steeds vaker op de pagina's achteraf. Wat aanvankelijk de facebook-revolutie werd genoemd is nu niet langer meer een revolutie maar een bloedige strijd waar we weinig vat op lijken te krijgen.
De aandacht die in eerste instantie uitging naar de bevolking in Egypte en Tunesië heeft de golf van protest ontketend in de omringende landen. Het momentum leek daar. Protestanten voelden zich gesteund en gingen er vanuit dat ook hun leed en protest snel opgepakt zou worden door de internationale politiek. Het zou een kwestie van dagen of weken zijn. Immers onder grote druk heeft zowel Ben Ali en later ook Mubarak snel eieren voor zijn geld gekozen en de pijp aan Maarten gegeven. Misschien achteraf te snel. Assad lijkt geleerd te hebben van Khadaffi dat snel opgeven niet nodig is. Hard ingrijpen, de strijd aangaan en even door de zure appel heen bijten. De internationale golf van kritiek en ontzetting ebt snel weg als je maar stand houdt. De mensen op straat voelen zich in de steek gelaten.
De aangekondigde sancties door de EU en de VS zullen vast wel doorgaan, maar belangrijker in de EU lijkt de vraag wat we in hemelsnaam moeten met de grote toestroom van extra vluchtelingen zoals de Tunesiërs die nu vrijelijk reizen door ons werelddeel. Wij houden ons bezig met Schengen, Griekenland en wat plichtmatige militaire steun in Libië. Misschien maar toegeven dat we het ook niet weten?Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2