Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 7: 12 februari tot 19 februari 2012

PVV , Al-Haddad , De Balie en het Debat over vrijheid van meningsuiting

Zaterdag 18 februari 2012

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. Punt. Zolang het in ons straatje past. Punt. Wilders wordt gedoogd, hij mag in ons land zeggen wat hij wil. Punt. Een Arondeuslezing wordt in Noord-Holland door de PVV geweigerd, past niet in hun straatje. Een Meldpunt Oost-Europa wordt door Rutte gedoogd, de PVV past in zijn straatje. Al-Haddad mag niet naar de VU komen, hij is immers een haat-meneer. En van haat-meneren worden we bang. En angst past niet in het straatje van Nederland.

Wij zijn handelaars. Dat zit in onze genen. Wij zijn polderaars, we zoeken naar samenhang, coalities en grootste gemene delers. Iedereen mag zeggen wat hij wil, ...SP-Light, of een dubbele on the rocks, crisis in de PvdA

Vrijdag 17 februari 2012

"Een thee, een whiskey met ijs, een volle rode Bourgogne uit een bijpassend glas, en vier cola-light graag." De groep van zeven had zich gehaast naar het stamcafe van Cohen. Daar kwamen ze altijd na een crisisberaad. Ze waren daar stamgasten en ieder kende zijn plek. Spekman stelde voor even ter ontspanning te gaan biljarten (Tien over Rood, ja leuk!) , Plasterk koos voor de gokkast ("wetenschappelijk is bewezen dat de jackpot toch echt nu moet gaan vallen") , Sharon Dijksma had een leuk en toch educatief spel meegenomen uit de spel-o-theek, Albayrak sms'te nog even met een familielid, terwijl Cohen zich met Hamer en Samson vleide op de pluche ban...


Help! De boeren komen , Het Kaf en het Koren

Donderdag 16 februari 2012

Ik heb niks tegen boeren. Wel tegen hun klompen, hun tractoren, de gier die ze rondspuiten en het taalgebruik. Een boer pruimt en spuugt uit, een boer trekt zich niets aan van fatsoensnormen, eet met een lepel in plaats van met mes en vork en ze bezorgen overlast. Ooit rustig een huisje gehuurd in Friesland of in Drente? Een grote ellende. 's Avonds is het allemaal nog te doen. Mooie weidse blik bij de ondergaande zon, en je komt tot rust. Die is tegen een uur of zes, of vroeger, al weg. Herrie. Landbouwmachines, rammelende melkflessen en zeg je er wat van dan krijg je in een onverstaanbaar dialect een kortaf antwoord. Tolerantie op het platteland is ...


De man, de partij, zijn meldpunt en het land

Woensdag 15 februari 2012

Het gaat niet over een meldpunt, het gaat niet over een hoofddoek, het gaat niet over een boerka, het gaat niet over een tuigdorp, het gaat niet over de Griekse dragme of de Europese Unie.
Het gaat niet over Doe Eens Normaal Man, het gaat niet over Knattergak, het gaat zelfs niet over de Kerstrede van de Koningin.

Het gaat over een man die angst zaait en angst oogst. Het gaat over een man die het voor elkaar krijgt dat de halve Tweede Kamer angstig is om zich klip en klaar uit te spreken. Het gaat over een man waarvan velen denken dat zijn beweging wel over zal waaien. Het gaat over een man die het beeld van Nederland in het buitenland aan het...Valentijnsdag: liefde geboorte en dood

Dinsdag 14 februari 2012

Sterven op Valentijnsdag is heengaan in liefde. Passie, hartstocht, verlangen en dood. Roder kan een dag niet zijn. Door de commercie vertroebeld, wat jammer is, want dit zijn de grote thema's die er toe doen en de motor zijn van een groot deel van het bestaan.

Ik heb een tic om elke dag even te kijken wie er overleden zijn op een bepaalde dag. Zelden valt het samen: sterven op je geboortedag. Ischa Meijer overkwam het. De "dikke man" van het Parool, de minnaar van Connie Palmen, de gevreesde en geliefde interviewer van Vrij Nederland en de man die altijd gelijk wilde hebben en het ook nog redelijk vaak had.

Het is ook de sterfdag...Gelukkig dooi!

Zondag 12 februari 2012

Ik ben een fanatieke schaatser. In mijn hoofd. Als klein jongetje kon ik goed schaatsen, als jonge tiener was ik altijd op het ijs te vinden als het er was, en als het er niet was schaatste ik van oktober tot maart op de prachtige buitenbanen van Jaap Eden en die van Utrecht. Vanaf het ijs heb ik ook de jaren daarna vele malen de kerk van Ransdorp gezien, Monnikendam, Volendam en in Marken mezelf opgewarmd en getrakteerd. Een rondje Pampus, altijd spannend. Het Muiderslot in de verte. De hel van het Noorden bij Steenwijk, molentochten bij Kinderdijk, Ankeveense plassen en het ondiepe water van het Veluwemeer overgestoken toen Almere nog Almeertje was.


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2