Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

SP-Light, of een dubbele on the rocks, crisis in de PvdA

Vrijdag 17 februari 2012

"Een thee, een whiskey met ijs, een volle rode Bourgogne uit een bijpassend glas, en vier cola-light graag." De groep van zeven had zich gehaast naar het stamcafe van Cohen. Daar kwamen ze altijd na een crisisberaad. Ze waren daar stamgasten en ieder kende zijn plek. Spekman stelde voor even ter ontspanning te gaan biljarten (Tien over Rood, ja leuk!) , Plasterk koos voor de gokkast ("wetenschappelijk is bewezen dat de jackpot toch echt nu moet gaan vallen") , Sharon Dijksma had een leuk en toch educatief spel meegenomen uit de spel-o-theek, Albayrak sms'te nog even met een familielid, terwijl Cohen zich met Hamer en Samson vleide op de pluche bank achter in de ruimte.
Timmermans wilde niet mee, die moest nog mailen, zou vast laat worden vannacht. Hij verexcuseerde zich netjes.

Cohen roerde in zijn kopje en schudde zijn hoofd. "Die verduvelde Roemer toch, wat heeft hij wat wij niet hebben?". "Ballen!!" galmde het door de zaal. Spekman had de carambole van zijn leven gemaakt, maar niemand die hem wilde zien of horen. "Meer ballen", hebben we nodig, schreeuwde hij nogmaals "Met maar drie ballen lukt het nooit mijn Tien over Rood voor sluitingstijd te maken". Hij trok zijn trui uit en stroopte de mouwen van zijn uitgerekte T-shirt nog wat extra op. "Ober, doe dan maar een flinke portie bitterballen, een stuk of dertig, ik tracteer!"
"Leiding geven!" Albayrak was overgegaan op de spraakmodus. Het sms-sen duurde haar te lang. "Geef dan toch leiding", schreeuwde ze, ternauwernood uitkomend boven het gekletter van Spekman. Cohen genoot zichtbaar. Waar is er meer saamhorigheid dan in je stamkroeg.
Hamer nipte van haar cola en schurkte zich wat tegen Job aan. "Makkelijk is het niet, Job, wat doen we onszelf aan?" Vanavond is het je mooi gelukt om de pers een loer te draaien, je deed het goed. Vooral dat je aangaf dat "Jij"de leiding geeft. Chapeau, want zo is het ook, maar hoelang houd je dit vol?"

"Doe mij nog een Roemer vol," Samson liep met zijn wijnglas naar de bar, "tot de rand graag, deze beker drinken we helemaal leeg". Toen hij terugliep naar het pluche was zijn plek ingenomen door Albayrak die er zichtbaar aangeslagen uitzag, ze hikte iets, met haar tong spelend met het smeltende ijsklontje in het glas. "Minstens tweemaal de Balkenende-norm, krijgt zij", hikte ze, en wij maar Sappelen.
"Eureka! Ik heb het!", Plasterk sprong een gat in de lucht. "Als je er maar genoeg in blijft gooien, dan komt er vanzelf wel iets uit".
Op dat moment piepte de telefoon van Job. "Sorry, jongens, ik krijg een mailtje binnen, van Timmermans. Ik ga afrekenen, fijne avond nog."

Het galmde nog even na: Rozen, Rumbonen en Rode Wijn uit de jukebox. Laatste ronde! En toen werd het stil.

 Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2