Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Help! De boeren komen , Het Kaf en het Koren

Donderdag 16 februari 2012

Ik heb niks tegen boeren. Wel tegen hun klompen, hun tractoren, de gier die ze rondspuiten en het taalgebruik. Een boer pruimt en spuugt uit, een boer trekt zich niets aan van fatsoensnormen, eet met een lepel in plaats van met mes en vork en ze bezorgen overlast. Ooit rustig een huisje gehuurd in Friesland of in Drente? Een grote ellende. 's Avonds is het allemaal nog te doen. Mooie weidse blik bij de ondergaande zon, en je komt tot rust. Die is tegen een uur of zes, of vroeger, al weg. Herrie. Landbouwmachines, rammelende melkflessen en zeg je er wat van dan krijg je in een onverstaanbaar dialect een kortaf antwoord. Tolerantie op het platteland is ver te zoeken!

Het beste kan je dan in een vakantiepark zitten. Je hebt dan het goede van beide werelden. Het uitzicht blijft, de zon gaat vanzelf onder en met mede-emigranten uit de grote stad maak je het bont tijdens het karaokefeest in het verzamelgebouw. Tegen de tijd dat de boeren het land op gaan om jouw melk voor de capuccino uit de koe te pompen, de eieren bij elkaar te scharrelen voor de omelet tijdens de brunch en het kaf van het koren te scheiden, gaan wij pas slapen. De roes helpt om niets te horen en geen hinder te hebben van de overlast.

De vrouwen van de boeren dragen kapjes. Dat moet van de boer. Zonder kapje geen boerenvrouw. Een enkele vrijgevochten boerenvrouw die middels een oproep uit de stad meegedaan heeft met de cursus: "Ken jezelf" is helemaal de weg kwijtgeraakt en woont nu met een ambitieuze stedeling in het buitengebied. Tot verdriet en soms woede van de boeren. Zij zijn niet alleen een gelovige kwijt, maar ze ergeren zich groen en geel aan het af- en aanrijden van buitenissige 4WheelDrive auto's, die nog nooit van het asfalt zijn af geweest.
Op rustige zondagen.
En de barbecue-lucht 's avonds die over de weilanden geurt en het daarmee onmogelijk maakt om aan de geur van het gras op te maken of er morgen al dan niet gehooid moet worden.

De boeren hebben al eerder voorgesteld een groot hek om hun provincie te zetten. Niet alleen om de entree van vreemdelingen stop te zetten, maar ook om een geurwal te creëren, dat het voor de lokale economie handig is dat buitenstaanders hun bijdrage leveren is prima; maar er zijn grenzen.

Omgekeerd hebben de rustzoekers uit de grote stad hetzelfde al eerder voorgesteld. Waarom moet onze melk gemolken worden zo dicht bij huis? Ons kaf kan toch ook van het koren worden gescheiden in een ander land, zodat wij zonder overlast ons uitzicht met de bijpassende stilte kunnen bewaren? 

De boeren en de stedelingen zijn er nog niet uit. De politiek doet er ook niets aan. Sommigen zwijgen alsof er niets aan de hand is, anderen gooien olie op het vuur met populistische argumenten die ons ook al niet verder brengen. Ging het eerder voornamelijk over de Friezen en de Drenten, nu ook de Zeeuwen en de Limburgers. Voorlopig worden de Brabanders en de Achterhoekers nog met rust gelaten. Het schijnt in de Betuwe soms ook al tot een fikse discussie te komen. Utrecht is een vrij-plaats, evenals Rotterdam en Amsterdam. Het wachten is op Den Haag. Maar dat is niet zo vreemd. Daar was het altijd al wachten op geblazen.
Daar zwijgen ze. "Eerst de landbouwberichten afwachten en dan pas keuzes maken", zo werd vernomen uit een bron die uit angst voor represailles voorlopig liever anoniem wilde blijven.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

marc schreef op Donderdag 16 februari:
Mooi en sterk

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2