Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

De man, de partij, zijn meldpunt en het land

Woensdag 15 februari 2012

Het gaat niet over een meldpunt, het gaat niet over een hoofddoek, het gaat niet over een boerka, het gaat niet over een tuigdorp, het gaat niet over de Griekse dragme of de Europese Unie.
Het gaat niet over Doe Eens Normaal Man, het gaat niet over Knattergak, het gaat zelfs niet over de Kerstrede van de Koningin.

Het gaat over een man die angst zaait en angst oogst. Het gaat over een man die het voor elkaar krijgt dat de halve Tweede Kamer angstig is om zich klip en klaar uit te spreken. Het gaat over een man waarvan velen denken dat zijn beweging wel over zal waaien. Het gaat over een man die het beeld van Nederland in het buitenland aan het bepalen is en die het voor elkaar krijgt dat er velen zijn die hem geloven, nalopen en hun onderbuikgevoelens verwoordt. 

Het gaat over een partij die een sleutelrol heeft in de politiek. Die het voortbestaan van het kabinet CDA en VVD in zijn greep houdt, die noodzakelijk gedoogd wordt om de bezuinigingsoperatie af te kunnen ronden. Het gaat over een partij die zich daar voor de volle honderd procent van bewust is en daardoor van mening is dat het zich alles kan permitteren.

Het gaat over een beweging die optimaal gebruik maakt van het falen van een gezonde oppositie. Die de lachers op zijn hand krijgt als ze het failliet van de progressieve beweging belachelijk maakt. Die de journalistiek minacht en boycot en zich slechts sporadisch op een kritische wijze laat interviewen. Die zich geen bal aantrekt van fatsoensregels en hoe er vanuit het buitenland op hun wordt gereageerd.

Het gaat over een land dat zich in een gijzeling bevindt en geen antwoorden meer paraat heeft over de problemen waar ze tegen aanloopt, een land dat liberaal en tolerant was, dat open stond voor verandering en steeds meer in zichzelf gekeerd raakt. Een land dat met man en macht niet alleen de grenzen sluit maar ook de ogen en de oren.

Het gaat over ons, mensen die in de lage landen zijn geboren of er later naar toe zijn gekomen. Het gaat over de grenzen die we zelf moeten trekken.


Tot hier en niet verder? of zijn we grens al over?

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

joop jansen schreef op Donderdag 16 februari:
Deze "heer" doet mij denken aan het NSB gedrag in WO2! Vals,racistisch,fascistisch gedrag,zelf buiten schot blijven en iets roepen en achter een boom gaan staan schuilen!!!

Gerrit Riezebos schreef op Woensdag 15 februari:
Beste Elma en Carel, En wij laten gewoon allemaal gebeuren en zijn daarmee ook een pot labbekakkerig nat.

Carel schreef op Woensdag 15 februari:
mee eens maar het gaat ook over labbekakkerig gedrag van de andere politieke partijen, van een ministerpresident die geen gezag heeft, over een oppositieleider die een heer blijft ipv van zich af te bijten.

Elma schreef op Woensdag 15 februari:
macht gaat boven fatsoen in de politiek: vroeger en nu, Wilders en Rutten één pot nat

Peter schreef op Dinsdag 14 februari:
weer akelig raak. Ik ben soms blij dat ik er even niet bij ben. Maar hier in mijn uithoek op een ver eiland dringen ook al verbijsterde commentaren door. Die grens. Ik vrees dat we hem al over zijn....

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2