Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 24: 10 juni tot 17 juni 2012

Moody's Blues: en hoe praat je er de smet in, van AAA tot CCC

Vrijdag 15 juni 2012

Mijn zoon zegt het vaak "Pa, je moet er de smet niet in praten." En hij heeft gelijk. Ondanks mijn positivisme heb ik soms de neiging om er van te voren maar alvast van uit te gaan dat het misgaat. "Dan valt het altijd mee," zo is de redenering dan. Of ook weleens: "Dan dek ik mezelf in tegen een naderende teleurstelling."

Ik ben om. Het is geen goede instelling, nog sterker, doe je het te lang dan word je een zuurpruim. Oppeppers hebben we nodig! Opstekers! Hosanna! En we gaan er tegen aan!

"Wel realistisch blijven hoor!" Ja zoon!

Mijn naam is Moody. Vroeger ben ik een goede zanger geweest. Ik werd echter voorbij gewalst en gerockt doo...Oranje, de Kater en Jaap Fischer en Filibusteren

Donderdag 14 juni 2012

Hier komt later vandaag een stukje over de Kater, het Oranjegevoel en de vertragingstactiek van de SP en de PVV om het besluitvormingsproces in Den Haag te frustreren.
Ik ga proberen dat alles aan elkaar te verbinden en te smeden tot een stukje.

Waarom die onderwerpen? Dat komt zo:

Zonder gisteravond veel gedronken te hebben, drong het aloude lied van Jaap Fischer zich meteen op toen ik wakker werd: "De Kater".

Het eerste beeld dat ik erbij kreeg was van de supporters die in Thialf aan de Dnjepr die na de wedstrijd weer triest op huis aangingen.

Ik pakte de krant om mezelf even te verlossen van dat nare beeld en na vijf pagina's Oranje berichtgeving las ik dat de SP en de PVV een nieuwe truc hebben bedacht: U...Koffie, Max Havelaar, Douwe Egberts, de VOC en de Beurs

Woensdag 13 juni 2012

"Er hangt een gezellige VOC-sfeertje op de beurs," zo schrijft de Volkskrant bij het feestje van Douwe Egberts (DE) ter ere van de beursgang van de handelaar in koffie.

"Halt, ellendig produkt van vuile geldzucht en Godslasterlijke femelarij! ... Ik walg van mijn eigen maaksel, stik in koffie en verdwijn," Multatuli richt zijn woorden tot Droogstoppel (Handelaar in Koffie, Lauriergracht 37) in de Max Havelaar.

Kijk! Kom daar nog maar eens om in de Nederlandse literatuur. Klinkende woorden, duidelijke taal. Multatuli ("Ik heb veel geleden") schreef dit in 1860.

Zijn aanklacht richtte zich op uitbuiting en wantoestanden in Nederla...Geboortedag Anne Frank (83)

Dinsdag 12 juni 2012

Anne Frank zou vandaag 83 jaar zijn geworden. Dat is een respectabele leeftijd, maar niet stokoud. Drieëntachtig.

Jonger dan mijn beide oma's zijn geworden, jonger dan de vrouw op de hoek, die vaak met mij in de rij staat voor de bakker. Dezelfde leeftijd als Remco Campert en maar net een slagje ouder dan Dries van Agt. Een leeftijd waarop je in redelijke gezondheid nog een flink woord mee kunt spreken.

Anne Frank is gestorven net voordat ze zestien was. De foto's van haar doen archaïsch aan, dat maakt dat het verleden verder weg lijkt dan het is.

Vorige week waren de spelers van het Nederlands elftal in Auschwitz (Oswiecim), e...Zure soep uit Polen : Zurek

Maandag 11 juni 2012

De Polen weten hoe je een kater overleeft. Daar hebben ze al eeuwenlang ervaring mee. Namelijk met zure soep: Zurek.

Op de letter Z hoort eigenlijk een puntje, en je spreekt het uit als "Zjoerek".

Zurek, de naam doet het al vermoeden, is een licht romige soep die een prettig zurige smaak heeft. In de soep vind je een ei, wat spek, soms een stukje worst en een kwart aardappel.

In de Poolse winkel, er zijn er langzamerhand veel van in Nederland, zijn pakjes te koop waar de basis van de z...De Schrijfcoaches , openbare bekendmaking, woord voor woord

Zondag 10 juni 2012

Gisteren zijn we van start gegaan. Vandaag de openbare bekendmaking. Zelfs een bekentenis:

deSchrijfcoaches "voor schrijvers en bedrijven, klein en groot" zijn online met een kersverse website!


Het heeft meerdere Dagtaken gekost om te beschrijven wat we eigenlijk al vele jaren doen: teksten bedenken, teksten schrijven, teksten redigeren, trainingen en taalcursussen geven, auteurs begeleiden, ondersteuning bieden bij publicaties en kleine en grotere ondernemers helpen om hun ideeën goed en helder te verwoorden.

Soms grotere opdrachten, vaak ...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2