Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Koffie, Max Havelaar, Douwe Egberts, de VOC en de Beurs

Woensdag 13 juni 2012

"Er hangt een gezellige VOC-sfeertje op de beurs," zo schrijft de Volkskrant bij het feestje van Douwe Egberts (DE) ter ere van de beursgang van de handelaar in koffie.

"Halt, ellendig produkt van vuile geldzucht en Godslasterlijke femelarij! ... Ik walg van mijn eigen maaksel, stik in koffie en verdwijn," Multatuli richt zijn woorden tot Droogstoppel (Handelaar in Koffie, Lauriergracht 37) in de Max Havelaar.

Kijk! Kom daar nog maar eens om in de Nederlandse literatuur. Klinkende woorden, duidelijke taal. Multatuli ("Ik heb veel geleden") schreef dit in 1860.

Zijn aanklacht richtte zich op uitbuiting en wantoestanden in Nederlands Indië. Het gaat over mens-ontering en handel. Over weigerambtenaren en geweten. Over geld en hypocrisie.

Droogstoppel is de handelaar in Amsterdam. Hij is een Godsvruchtig zakenman die geen flauw benul heeft waar hij zijn geld aan verdient. Hij handelt, dat is het. Dat zijn geld wordt verdiend over de ruggen van slavernij en uitbuiting wil hij niet weten. Een keurige man dus, uit een stuk, die kunst en literatuur, en vooral poëzie maar onzin vindt: Omwille van het rijm wordt er maar op los gelogen!

Droogstoppel is de ultieme vertegenwoordiger van de VOC: Wat niet weet, dat niet deert, als er maar wordt verdiend. Max Havelaar is de vertegenwoordiger van het geweten die niet met zichzelf in het reine kan komen als hij de ellende om zich heen ziet gebeuren. Zijn schrijven is een grote aanklacht en dat komt aan in het brave Nederland.

De Max Havelaar zal nauwelijks nog gelezen worden. Het taalgebruik is ouderwets en, wees eerlijk, als het vroeger niet op de verplichte boekenlijst had gestaan, wie had het dan gelezen? Alweer een half mensenleven geleden is het verfilmd. Hieronder de trailer.

Wanneer je de vertrouwde gezelligheid, met kopje koffie, van de Nederlandse VOC-mentaliteit (zoals Balkenende wilde dat wij die weer wat meer zouden krijgen) even beu bent, dan kijken die film!
Als je wilt weten waarom de Droogstoppels meestal aan het langste eind trekken en het geweten aan het kortste eind, dan ook kijken.

Lezen mag natuurlijk ook, of het een "boekje Troost" in barre tijden is, moet u zelf maar ondervinden.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Zondag 17 juni:
Mooi stukkie.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2