Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Moody's Blues: en hoe praat je er de smet in, van AAA tot CCC

Vrijdag 15 juni 2012

Mijn zoon zegt het vaak "Pa, je moet er de smet niet in praten." En hij heeft gelijk. Ondanks mijn positivisme heb ik soms de neiging om er van te voren maar alvast van uit te gaan dat het misgaat. "Dan valt het altijd mee," zo is de redenering dan. Of ook weleens: "Dan dek ik mezelf in tegen een naderende teleurstelling."

Ik ben om. Het is geen goede instelling, nog sterker, doe je het te lang dan word je een zuurpruim. Oppeppers hebben we nodig! Opstekers! Hosanna! En we gaan er tegen aan!

"Wel realistisch blijven hoor!" Ja zoon!

Mijn naam is Moody. Vroeger ben ik een goede zanger geweest. Ik werd echter voorbij gewalst en gerockt door grote bands. Ja, populair ben ik geweest, we hebben er goed van gegeten. Vooral die Nachten in Witte Satijn hebben me geen windeieren gelegd. Toch had ik me van de toekomst wat meer voorgesteld. Verbitterd? Nee! Maar wel vastberaden om falen en succes van anderen tot op de bodem te analyseren. Meten is weten.

We zijn vrolijk van start gegaan. We hebben een systeem bedacht van AAA-tjes tot CCC-tjes, onze pret lag in het feit om andere groepen, soms tegen beter weten in, heel hoog te waarderen en dan stelselmatig er een lettertje van af te knabbelen. En dan gingen we kijken wat er zou gebeuren.

En er gebeurde heel wat! Onze index werd razend populair, zo populair dat het zelfs op de feiten vooruitliep. We waren in staat anderen te maken en te breken. The Moody's noemden we ons.

Dreigde het een beetje mis te gaan met een andere band dan zorgden wij ervoor dat het hoog van de daken werd geschreeuwd. Gevolg, ze moesten steeds meer rente gaan betalen om hun concerten te financieren. In plaats van steun boden wij ellende. Sneller dan nodig raakten vele nog dieper in de put.
"We hebben er inderdaad de smet ingepraat," kom ik nu achter.

Onze brieven en rapporten hadden nooit geschreven en verzonden mogen worden. Achteraf. Na nachten wit satijn is het jute geworden.

"Letters are written, never meaning to send"
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Martijn schreef op Zondag 17 juni:
Dat lijkt me een abc-tje.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2