Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 2: 8 januari tot 15 januari 2012

Joran van der Sloot, Peter R. de Vries en de tolk: 2038

Zaterdag 14 januari 2012

Als Joran van der Sloot in 2038 vrij komt is Peter R. de Vries 82 jaar. Joran is dan een man die in de gevangenis Abraham heeft gezien en net 51 is geworden. Laten we voor het gemak eventuele strafvermindering buiten beschouwing laten. Patrick van der Eem, de chauffeur voor Joran die hem loslippig moest maken gaat dan net met pensioen. Hij wordt dat jaar 65.

Patrick rijdt in zijn witte bestelbus met Peter achterin richting Schiphol. Onderweg is het goed gegaan. Ze zijn slechts eenmaal aangehouden door een politiecontrole waarin een grote hoeveelheid brillen en wat inbrekersgereedschap is aangetroffen, wegens gebrek aan bewijs mogen ze doorrijd...Beatrix , Wilders en Rutte en Gouden tijden voor het CDA

Vrijdag 13 januari 2012


 De Dagtaak van 26 december over de kersttoespraak van Beatrix eindigde als volgt:

"Je hoeft geen royalty-watcher te zijn om aan te voelen dat dit weleens de finale Kerstboodschap van de Koningin zou kunnen zijn. Ze heeft haar statement gemaakt en zich niets aangetrokken van welke politieke gevoeligheden dan ook die er nu heersen. Scherper dan dit kan een vrouw van haar statuur het nauwelijks verwoorden."
De zin middenin haar toespraak: "Wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf", maakt wel...vraagMP, Rutte, IQ en het fatsoen

Dinsdag 10 januari 2012

#VraagMP: hoeveel geld is er de afgelopen week verspild aan non-ideeën en onzinnige kamervragen?

We zijn net een goede week in het nieuwe jaar en nu al is er voldoende materiaal voor een avondvullende oudejaarsconference. Maarten van Rossum had gelijk toen hij zei dat je nauwelijks iets hoeft te verzinnen om een goede grap te maken. Het is voldoende om de werkelijkheid weer te geven. Die is eigenlijk al te absurd voor woorden.
Hoogtepunt tot nu toe is natuurlijk de ophef over de hoofddoek van Beatrix, voldoende materiaal voor een fiks aantal goede grappen is ook het gedoe om de fake-accounts van politici en andere BN-ers. Nu houd ik er zelf he...Kamervragen, Beatrix, PVV, en doe'ns normaal man

Maandag 9 januari 2012

En weer is de PVV er in geslaagd om de volledige aandacht naar zich toe te trekken door een redelijk onzinnige kamervraag aan te kondigen (het gaat om het dragen van een hoofddoek in een moskee door onze Koningin tijdens het bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten). Het NOS-journaal opende er de gehele dag mee, de internet edities van alle dagbladen brachten het als opening en ook in de sociale media was het de gehele dag trending.

Best knap. Onzinnigheid wordt beloond. Onzinnigheid trekt aandacht. En lastiger nog, wat antwoord je op onzinnige vragen? Hoe lastig kan je het anderen maken? Of nog nog erger, zinnige mensen gaan nog nadenken...Bowie 65 , Pensioen voor Major Tom

Zondag 8 januari 2012

David Bowie gaat met pensioen. Hij wordt vandaag 65. Natuurlijk is dat geen nieuws en iedereen wordt wel eens een jaar ouder. Maar met Bowie ligt dat anders.

Meer nog dan met andere artiesten heeft iedereen beelden van Bowie die overeenkomen met een bepaalde favoriete periode. Denk je aan Mick Jagger dan zie je een bejaarde man in een springpakje voor je huppelend over een podium, dit terwijl je weet dat het ooit een obscure popster was. Precies andersom met Keith Richards, denkend aan Keith zie je groeven, en een diep doorleefd gezicht. Ooit was Keith een jonge energieke man. Aan welke Beatle je ook denkt, je ziet een vooroorlogs Top of the Po...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2