Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Beatrix , Wilders en Rutte en Gouden tijden voor het CDA

Vrijdag 13 januari 2012


 De Dagtaak van 26 december over de kersttoespraak van Beatrix eindigde als volgt:

"Je hoeft geen royalty-watcher te zijn om aan te voelen dat dit weleens de finale Kerstboodschap van de Koningin zou kunnen zijn. Ze heeft haar statement gemaakt en zich niets aangetrokken van welke politieke gevoeligheden dan ook die er nu heersen. Scherper dan dit kan een vrouw van haar statuur het nauwelijks verwoorden."
De zin middenin haar toespraak: "Wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf", maakt wel heel nieuwsgierig naar wat 2012 ons gaat brengen."

We zijn net op gang in het nieuwe jaar. Haar woorden op 25 december waren niet haar finale woorden. "The best is yet to come" zou meer op zijn plaats zijn geweest. "Onzin" zei Beatrix op de hoofddoekvragen van Wilders. En natuurlijk heeft ze gelijk (zie ook https://dagtaak.org/2012/01/kamervragen-beatrix-pvv-en-doens-normaal-man.html )

Beatrix lijkt steeds meer haar eigen gang te gaan en zich niets meer aan te trekken van de politieke en constitutionele verhoudingen. Basta! Klaar! Genoeg geweest met de onzin in de politiek!
De grootste revolutionairen dwepen nu met haar, de charme van de vorstin met hoofddoek sloeg in. Zelden zag ze er voornamer en mooier uit dan op bezoek in de moskee. Rutte moet op slag vertederd, verliefd of in elk geval zo onder de indruk zijn geweest (op de iets meer dan 28 jaar oudere vrouw)  dat hij geen stom woord meer kon uitbrengen op de ferme tweet van Geert Wilders. Dat laatste wordt Rutte nu verweten. Hij had in moeten grijpen, de vorstin uit de wind moeten halen en in fikse bewoordingen direct het "Onzin" hebben moeten uitspreken.

De vraag rijst echter of het nog te redden zou zijn geweest? Beatrix is een nieuwe weg ingeslagen en Rutte lijkt het nakijken te hebben. Wat hij ook gezegd zou hebben, de vorstin is met haar eigen campagne bezig. Uit nog niet bevestigde bronnen is vernomen dat de Vorstin de politiek zelf nieuw leven in gaat blazen. Het CDA lijkt de eerste partij die plaats voor haar gaat maken. Een ruk naar links is daarvoor nodig, maar daarvoor is de weg voor haar door Peetoom al geplaveid. Ze wil het staatshoofd worden voor Alle Nederlanders, en ze kiest daarvoor de Koninklijke weg. Haar aftreden als vorstin zal ruim voordat de campagne voor de nieuwe verkiezingen gaat beginnen worden aangekondigd. Populairder als nu is ze nog nooit geweest. Gouden tijden voor het CDA kondigen zich aan.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Liesbeth schreef op Vrijdag 13 januari:
Spijker op z'n kop, leve De Vorstin!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2