Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Joran van der Sloot, Peter R. de Vries en de tolk: 2038

Zaterdag 14 januari 2012

Als Joran van der Sloot in 2038 vrij komt is Peter R. de Vries 82 jaar. Joran is dan een man die in de gevangenis Abraham heeft gezien en net 51 is geworden. Laten we voor het gemak eventuele strafvermindering buiten beschouwing laten. Patrick van der Eem, de chauffeur voor Joran die hem loslippig moest maken gaat dan net met pensioen. Hij wordt dat jaar 65.

Patrick rijdt in zijn witte bestelbus met Peter achterin richting Schiphol. Onderweg is het goed gegaan. Ze zijn slechts eenmaal aangehouden door een politiecontrole waarin een grote hoeveelheid brillen en wat inbrekersgereedschap is aangetroffen, wegens gebrek aan bewijs mogen ze doorrijden.


"Houd daar toch eens mee op Patrick", leest Peter R. hem de les "dat soort mini-criminaliteit is helemaal 2012." "Zit in m'n bloed ouwe", verklaart de op de Antillen geboren en getogen Patrick. Hij lacht, en geeft wat extra gas. Op tijd komen mag geen probleem zijn. Het vliegtuig met Joran komt volgens planning om iets over drieën aan. Ze hebben nog ruim twee uur. Voor de zekerheid heeft Peter R. de tolk die Joran destijds heeft bijgestaan ontboden op Schiphol. "Je weet nooit," vond Peter, "We gaan het risico niet nemen dat Joran na al die jaren veinst de Nederlandse taal niet meer machtig te zijn." De beëdigd vertaalster is in haar nopjes. Het zou haar eerste klus weer zijn na al die jaren. Volgens haar familie heeft ze na de uitspraak 26 jaar sabbatical opgenomen.

Bij de aankomsthal is het leeg. Joran is vergeten na al die jaren en de enige wachtenden zijn wat familieleden van vakantiegangers, wat PVV-ers die inmiddels zijn omgeschoold tot grenspolitie en het drietal: Peter, Patrick en de tolk.

Als laatste komt Joran de sluis uit. Een bebaarde man van middelbare leeftijd met baseball-pet. Aan zijn hand een sporttas met de spullen die hij uit Lima mocht meenemen. "Ik hoop brillen", dacht Patrick even, "Gouden handel". Peter klikt zijn verborgen camera aan en loopt op Joran af. "En hoe zit het nu met Nathalee", wil Peter vragen. De tolk is hem echter te snel af. Ze was al de richting van Joran opgelopen. Huilend valt ze hem in de armen en betuigt haar spijt. "I'm so sorry Joran", en dan verder in gebrekkig Nederlands, "ik was er niet bij die dag". "Geeft niets", troost Joran haar, "we gaan vanavond lekker uit samen, even casino en wellicht een strandwandeling in Scheveningen, dan hebben we het er even over".

Peter verstomt. De waarheid over Nathalee zal hij nooit te weten komen. En Patrick. Daar hebben we nooit meer iets van vernomen.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2