Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 10: 4 maart tot 11 maart 2012

Vlieguren, Training, Oefening baart Kunst

Zaterdag 10 maart 2012

Sting zei het gisteravond bij Twan Huys: om een beetje muziek te kunnen maken moet je minstens 20.000 uur geoefend hebben. Petra Stienen, Arabist en veelgevraagd Talkshowgast, vertelt het in de Volkskrant: "Voordat ik aanschoof bij Pauw en Witteman had ik al drie jaar ervaring in kleine zaaltjes, op radio en televisie. Daar word je beter van. Ook in de schaakwereld is het bekend: voordat je het een beetje kunt zul je minstens 10.000 uur hebben moeten studeren.

Grote natuurtalenten daargelaten, werkt het zo. Voordat je iets fatsoenlijks neer kunt zetten zul je met vallen en opstaan hebben moeten oefenen en studeren. Voor die tijd ben je op z...Zeeuws Dagboek (slot) : Ruimte in Zeeland , een paar meter zicht, en duiken in troebel water

Vrijdag 9 maart 2012

In Zeeland zijn de dijken ver van elkaar verwijderd. Waar je in Gelderland of in Overijssel moeiteloos van de ene kant van de Ijssel de dijk aan de overkant kunt zien, of in Brabant of Limburg kunt zwaaien naar een bekende aan de overkant van de Maas is dat in Zeeland niet mogelijk.

Zonder verrekijker heb je geen idee van wat er aan de andere kant van de uitgestrekte wateren bevindt. De uitgestrektheid, de fascinerende vergezichten, het (nu) vlakke water en de haast met een waterpas aangelegde landerijen is wat Zeeland, Zeeland maakt.

Zeeland is een provincie voor ruimtevaarders, voor ruimtestaarders en een genot voor mensen die last hebben voor engtevrees.

...Zeeuws Dagboek (4) Zeeland , Domburg en Latte Macchiato

Donderdag 8 maart 2012

In Domburg is geen bakker. De plaatselijke bevolking koopt het brood in de supermarkt. Er schijnt een plek te zijn, volgens de vrouw van de visboer, waar je vers gebakken brood kunt krijgen, maar waar dat ook-alweer-is moet ze even aan haar man vragen.

Domburg telt 1.500 inwoners en is de op twee na oudste badplaats in Nederland. Vreemd genoeg is nergens te vinden welke twee badplaatsen ouder zijn dan Domburg. Voorlopig houd ik het even op Callantsoog en Zandvoort.

De vrouw van de visboer is inmiddels terug. Met haar man. "Achter de kerk, dan een klein straatje in, links..nee rechts..", zo begint de man," is een pandje en daarbove...Zeeland : Zierikzee, uien en Ton's Mosterd

Woensdag 7 maart 2012

"De geest moet ontgift worden". Deze woorden kwamen tot mij via Twitter als reactie op het Zeeuws Dagboek dat Dagtaak deze week bijhoudt. Een week geen Rutte, Wilders of Verhagen. Dat er toevallig ook minstens een week mediastilte door dit illustere drietal in acht is genomen komt goed uit, maar nog mooier was het geweest om zelf de stilte in acht te nemen terwijl de tamtams luid blijven klinken en niemand schenkt er aandacht aan.

"De geest moet ontgift worden" een mooie titel. Doet denken aan "De geest moet waaien" (Johnny, alias de Selfkicker, van Doorn), of de Geknechte Geest (van wijlen nobelprijswinnaar Czeslaw Milosz).

De geest waait het best aan zee, dat is bekend.


Zeeuws Dagboek (2) Veere , Bieten , Jaap en Japi

Dinsdag 6 maart 2012

Veere binnenrijden zonder spontaan Jaap Fischer "Het Veerse Gat" te gaan zingen is onmogelijk.

De tekst gaat als volgt:

Het gat is dicht
de haven ligt
voor Johohoho voor Jo-ho-ho-ker

En dat is natuurlijk ook zo. De prachtige haven van Veere ligt er voor joker bij. Sinds eeuwen een trotse zeehaven met een grote vissersvloot, nu een toeristische jachthaven waar niet alleen Duitse Euro's welkom zijn. Het Veerse Gat is...Versterven in Zeeland : Water, Klei en Pitriet

Maandag 5 maart 2012

"Water en klei!" zei ik. Gisteren reden we Zeeland binnen. Om de stad te ontvluchten, frisse lucht op te snuiven en wat schrijfwerk af te maken. "Mooi he?" was haar vraag. Er zat iets van cynisme in de stem, maar op zo'n toon uitgesproken dat ik het niet zeker wist. Twee uur daarvoor waren we met zon weggereden en elke kilometer richting Zeeland werd het druiliger. De wegen saaier en de anwb-bordjes onduidelijker. De vakantiestemming zat er nog niet echt in. De gedachte dat de achterbak vol zat met boeken maakte veel goed. Ook zouden we een draadloze internetverbinding tegemoet kunnen zien. Niet onbelangrijk.

Ik ken Zeeland alleen uit verhalen en de m...Homs, Syrie en Jonathan Littell , NRC - Le Monde

Zondag 4 maart 2012

Bitter is zijn conclusie, om maar gelijk met het laatste te beginnen: "Als je de Syriërs niets beter kunt bieden dan blauwhelmen die alleen maar een mandaat hebben om op dol geworden honden te schieten, dan kun je hen net zo goed aan hun lot overlaten."

Aan het woord is Jonathan Littell die refereert aan de oorlog in Bosnië waar onder het oog van journalisten, hulpverleners en blauwhelmen meer dan tachtigduizend mensen zijn vermoord.
Littell is een Frans-Amerikaanse schrijver die voor Le Monde vanuit Homs in Syrië bericht. Hij spreekt met deserteurs, activisten en anderen die zich tegen Assad verzetten. Het is een bitter verslag. ...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2