Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Homs, Syrie en Jonathan Littell , NRC - Le Monde

Zondag 4 maart 2012

Bitter is zijn conclusie, om maar gelijk met het laatste te beginnen: "Als je de Syriërs niets beter kunt bieden dan blauwhelmen die alleen maar een mandaat hebben om op dol geworden honden te schieten, dan kun je hen net zo goed aan hun lot overlaten."

Aan het woord is Jonathan Littell die refereert aan de oorlog in Bosnië waar onder het oog van journalisten, hulpverleners en blauwhelmen meer dan tachtigduizend mensen zijn vermoord.
Littell is een Frans-Amerikaanse schrijver die voor Le Monde vanuit Homs in Syrië bericht. Hij spreekt met deserteurs, activisten en anderen die zich tegen Assad verzetten. Het is een bitter verslag. Niet bitter vanwege Littell, maar bitter om wat hij tegenkomt en wat hij ziet. "Als de wereld ons in de steek laat en Assad blijft steunen, moeten we wel oproepen tot de Jihad om medestrijders in de Moslimwereld te werven en het conflict internationaal te maken." "We zijn ons ervan bewust dat het regime op een religieuze confrontatie aanstuurt," wordt hem uitgelegd door een lid van de militaire raad van de opstandelingen.

De "wereld" is machteloos, kijkt toe en noteert de aantallen doden. Het heeft geen zin om het aantal doden per maand weer te geven, daarvoor zijn het er teveel en zou het ons verstand te boven gaan. Elke dag tientallen tot honderden is al bijna niet te bevatten. Met name dat "elke dag".

Littell zelf is schrijver, journalist. Hij maakte naam, twee/drie jaar geleden, met zijn roman "De Welwillenden". Een fenomenale roman, als je nog van roman kunt spreken, over de verschrikkingen van de tweede Wereldoorlog, opgetekend en verteld vanuit het perspectief van een hoge Duitse officier. Minutieus verslag wordt er verslag gedaan van oorlogshandelingen, het kampleven, de planning van de holocaust en het "gewone" dagelijkse leven van een hoge officier. Meer dan 1000 bladzijden verwarring alsof het geen fictie maar een biografie betreft. Zonder duiding, anders dan de persoonlijke duiding van de Nazi-officier zelf.

Duiding in Syrië is ook in zijn verslag, opgenomen in de NRC van zaterdag niet aan de orde. Het is voldoende om op te tekenen hoe een regeringsleger zijn gang kan gaan en hoe machteloos de wereld toekijkt terwijl de journalist verminkte lijken en afgesneden kelen voorbij ziet komen, lynchpartijen meemaakt en moet vluchten voor scherpschutters. Als er al van duiding sprake zou kunnen zijn, dan is het de al eerder aangehaalde conclusie: "Als je de Syriërs niets beter kunt bieden dan blauwhelmen die alleen maar een mandaat hebben om op dol geworden honden te schieten, dan kun je hen net zo goed aan hun lot overlaten."

En dat lijkt dan ook te gebeuren! De "Welwillenden".

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2