Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zeeuws Dagboek (4) Zeeland , Domburg en Latte Macchiato

Donderdag 8 maart 2012

In Domburg is geen bakker. De plaatselijke bevolking koopt het brood in de supermarkt. Er schijnt een plek te zijn, volgens de vrouw van de visboer, waar je vers gebakken brood kunt krijgen, maar waar dat ook-alweer-is moet ze even aan haar man vragen.

Domburg telt 1.500 inwoners en is de op twee na oudste badplaats in Nederland. Vreemd genoeg is nergens te vinden welke twee badplaatsen ouder zijn dan Domburg. Voorlopig houd ik het even op Callantsoog en Zandvoort.

De vrouw van de visboer is inmiddels terug. Met haar man. "Achter de kerk, dan een klein straatje in, links..nee rechts..", zo begint de man," is een pandje en daarboven staat "Bier", daar moet je zijn." "Jij denkt alleen maar aan bier," de vrouw onderbreekt hem onaardig "nee, ik bedoel dat winkeltje waar je ook olie en azijn en dat soort dingen kunt krijgen, biologisch geloof ik allemaal." De man weet het zeker: "Er staat bier boven, en daar verkopen ze brood." Wij kijken elkaar aan, iets vriendelijker dan het echtpaar en besluiten te vertrekken met de woorden: "Maakt niet uit, we vinden het wel, en dank voor de lekkere vis." Vanavond gaan we Zeeuwse Bouillabaisse maken en daar hoort volgens ons vers stokbrood bij. 

Het regent flink, de ramen zijn beslagen en na twee rondjes om de kerk besluiten we het stokbrood later maar in een concurrerend kerkdorp te kopen. Weer of geen weer, als je in een historisch oude badplaats bent ga je naar het strand. Wij ook. Gelukkig is "Oase" open. Een goede naam voor een historisch strandpaviljoen vinden wij en trekken de natte jassen uit. Voordat ik het in de gaten heb staat er een glas "Koffie Makkijaato" (op z'n vet Rotterdams uitgesproken, ook in Domburg wordt kennelijk personeel van verre aangetrokken) op tafel. Dat is koffie verkeerd zoals het bedoeld is. Verkeerd. Geen koffie met melk, maar koffie toegevoegd aan melk. En dan schuimend. Het is mij al snel te machtig met te weinig smaak. Ik bestel er een "Domburgertje" bij. De melk laat ik verder voor wat het is.

Na een korte wandeling over het strand verlaten we Domburg en rijden terug. De ruitenwissers doen hun werk en we kunnen nog net zien dat we eerst het gesloten gat van Veere en even later de Neeltje Jans passeren. "Thuis"kan ik me niet bedwingen en toets "Brood, Bier en Domburg" in op mijn browser. De eerste hit is : "Domburgsche Bier en Melksalon". Weer melk, denk ik en lees verder dat je daar heerlijk moet kunnen lunchen en dat ze alles wat ze serveren ook direct verkopen in de winkel. Ook brood. De visboer had gelijk.

Meer Zeeland:
https://dagtaak.org/2012/03/zeeland-:-zierikzee-uien-en-tons-mosterd.html
https://dagtaak.org/2012/03/zeeuws-dagboek-%282%29-veere--bieten--jaap-en-japi.html
https://dagtaak.org/2012/03/versterven-in-zeeland-:-water-klei-en-pitriet.html

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2