Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Zeeuws Dagboek (slot) : Ruimte in Zeeland , een paar meter zicht, en duiken in troebel water

Vrijdag 9 maart 2012

In Zeeland zijn de dijken ver van elkaar verwijderd. Waar je in Gelderland of in Overijssel moeiteloos van de ene kant van de Ijssel de dijk aan de overkant kunt zien, of in Brabant of Limburg kunt zwaaien naar een bekende aan de overkant van de Maas is dat in Zeeland niet mogelijk.

Zonder verrekijker heb je geen idee van wat er aan de andere kant van de uitgestrekte wateren bevindt. De uitgestrektheid, de fascinerende vergezichten, het (nu) vlakke water en de haast met een waterpas aangelegde landerijen is wat Zeeland, Zeeland maakt.

Zeeland is een provincie voor ruimtevaarders, voor ruimtestaarders en een genot voor mensen die last hebben voor engtevrees.

Er moet een naam zijn voor uitzichtangst. Alleen ik ken die niet. Een angst voor de onbegrensdheid die Zeeland kenmerkt. Op veel plaatsen langs de Grevelingen en de Oosterschelde zijn kleine therapeutische centra hiervoor ingericht. Je herkent die plekken aan kleine trapjes met ronde buizen leuningen die in het water verdwijnen. Daar mag je in speciale kledij, vergelijkbaar aan die van Astro Andre het water in om gedurende een half uurtje te genieten van nauwelijks meer dan vier meter zicht. Duiken heet dat. Even los van het fascinerende landschap om in troebel water met touwen aan elkaar verbonden nauwelijks meer te zien dan elkaars zwemvliezen en een toevallige dicht voorbij zwemmende vis of krab of kreeft die je op elke markt in Zeeland in het volle licht beter kunt aanschouwen.

Gisteren hebben we vanaf een bankje aan de waterkant het tafereel mogen aanschouwen. Drie ongelukkig uitziende heren die zich met veel gedoe in ruimtepakken hesen. De lichaamsdelen waarover het rubber gehesen werd eerst goed ingevet met vaseline. In zware flessen werd lucht geperst, lucht die volop in Zeeland in te ademen valt werd in een kleine zware cilinder gepompt. Praten konden ze nauwelijks. Het was duidelijk dat dit geen leuk dagje uit was, maar een zware bevalling waar veel van werd verwacht. Na een klein half uur leek de outfit plus bepakking in orde. Toen de tocht over de lage dijk. Nauwelijks hoger dan 4 meter duurde het vele minuten voordat ze eroverheen waren. Eenmaal aan de waterkant moesten de vliezen, de duikbril, en de touwen in orde gemaakt worden. Een van hen bukte zich even met moeite en keek alvast onder water. "Goed zicht, " hoorden wij hem roepen: "Drie meter!". Wij keken elkaar aan en probeerden de overkant van de Oosterschelde te zien. Meer dan zeven kilometer goed zicht, minstens.

We zijn niet blijven wachten tot ze uit het water kwamen, maar we hopen van harte dat ze na deze workshop in staat zullen zijn om te genieten van de uitgestrektheid van het land.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2