Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 46: 13 november tot 20 november 2011

Trouwen aan de balie, probleem opgelost ? CU , SGP ?

Zaterdag 19 november 2011

Met ons vijftigen liepen we de centrale hal van gemeentehuis binnen. We meldden ons bij de balie. "Een nummertje graag voor de Burgerlijke Stand." De vrouw achter de balie keek me vreemd aan. "Maar meneer, zo gaat dat niet, ieder moet een eigen nummertje hebben, dat is voor de wet op de privacy, snapt u, het gaat hier om persoonsgegevens, en de rode plastieken streep is er niet voor niets. Eén klant per balie, meer niet."

Ik zette mijn hoed af en keek mijn toekomstige vrouw aan. Haar sleep werd door de vier nichtjes netjes opgetild. Het is niet altijd even schoon in publieke ruimtes als de centrale hal van een gemeentehuis. "Wat doen we schat?" Mijn broer, die met tegenzin ce...Bordercollie

Zaterdag 19 november 2011Als voorbereiding op de Dagtaak net de herhaling van Cruijff bij Pauw en Witteman gekeken. Nog niet overtuigd of er een invalshoek gekozen kan worden die de laatste dagen nog niet aanbod is gekomen.
Overpeinzend kijk ik wat voor me uit, dikke pakken kranten op het bureau en de hond aan mijn voeten die steeds driftiger begint te likken, poten op het bureau zet, dan weer wegloopt en met zijn neus tegen mijn schoenen aan duwt.

Een bordercollie moet rennen, drijven, en vooral de energie kwijt. Ook een Dagtaak, soms. Het schrijven stopt even, straks verder!

...Prem, Perspolitie, Graus en de inburgering van Rodaan

Vrijdag 18 november 2011Deze week heeft Dagtaak het af laten weten. Voor de derde opeenvolgende dag geen Dagcolumn. Daar zijn diverse redenen voor die ik niet publiekelijk ga maken. Je moet oppassen tegenwoordig. Voordat je het weet word je door Graus uitgemaakt voor een volgevreten columnist die met de laptop op schoot zijn stukjes tikt. Op erger nog: krijg je de perspolitie op je dak. Of Prem die doodleuk verkondigt dat wanneer je in zijn privédomein komt het gerechtvaardigd is je een doodschop te geven. En blijf ook van zijn fiets af, twaalf jaar cel. Basta.
De week waarin Donner aankondigt dat de schuldenlast voor inburgeraars omhoog mag, terwijl heel Europa tegen nieuwe...Sinterklaas en Zwarte Pieten in Dordrecht

Dinsdag 15 november 2011

Het is me ook wel een stel: Sinterklaas en Zwarte Piet. De man met mijter en baard, een overduidelijke representant van de Rooms-Katholieke kerk. Niet direct een geloofsgemeenschap waarvan je de leiders en voormannen alleen achterlaat bij je kind. Een kindervriend. Ja, het is maar net vanuit welk perspectief je dat bekijkt.
En dan Zwarte Piet. De armetierige bewaker van de Sint die als enig wapen een bosje takken heeft meegekregen. Hij praat slecht Nederlands en gedraagt zich als een pias. Een stel om serieus te nemen en in de gaten te houden. Voordat je het weet gebeuren er gekke dingen. Zwarte Piet maakt snel brokken en de Sint is niet te v...Thomese , Buitenhof, Boeken en het Uitgeven

Maandag 14 november 2011

Met grote gretigheid heb ik gisteren Buitenhof gekeken.  P.F.Thomese in gesprek met Henk van Straten en Joost Nijssen, dat beloofde belangwekkende informatie op te leveren. Het thema was literatuur en marketing. Boeken en promotie. Uitgeven en lezen. Maar vooral: hoe profileer je je als schrijver en hoe zorg je ervoor dat je een eenduidig imago hebt. Langzamerhand zijn er in Nederland meer schrijvers dan lezers. Hoe wurm je jezelf er zo tussen dat er ook nog eens een boek van jezelf verkocht wordt?

Een van de redenen waarom ik met extra grote interesse het gesprek wilde volgen is dat ik binnenkort met een regionale boekenverkoper een uit...Jan Terlouw, de absolute leeftijd van Mulisch, en lied van Sinatra

Zondag 13 november 2011

Jan Terlouw: "Hoed U voor mensen die iets zeker weten".  Jan Terlouw, de man die zich ooit afficheerde als het "redelijke alternatief" , de man waarvan ik vroeger, toen ik jong was, dacht dat hij jong was, wordt dinsdag tachtig. Hij was actief in de politieke arena ten tijde van Van Agt, Den Uyl en Van Mierlo. Van Agt en Van Mierlo zijn uit hetzelfde geboortejaar als Jan. 1931.
Ter gelegenheid van zijn verjaardag verschijnt deze week zijn boek "Hoed U".

Harry Mulisch had het ooit over de absolute leeftijd. Iedereen heeft een absolute leeftijd, onafhankelijk van de je kalenderleeftijd. In een interview daarover zei hij ooit:&nbs...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2