Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Sinterklaas en Zwarte Pieten in Dordrecht

Dinsdag 15 november 2011

Het is me ook wel een stel: Sinterklaas en Zwarte Piet. De man met mijter en baard, een overduidelijke representant van de Rooms-Katholieke kerk. Niet direct een geloofsgemeenschap waarvan je de leiders en voormannen alleen achterlaat bij je kind. Een kindervriend. Ja, het is maar net vanuit welk perspectief je dat bekijkt.
En dan Zwarte Piet. De armetierige bewaker van de Sint die als enig wapen een bosje takken heeft meegekregen. Hij praat slecht Nederlands en gedraagt zich als een pias. Een stel om serieus te nemen en in de gaten te houden. Voordat je het weet gebeuren er gekke dingen. Zwarte Piet maakt snel brokken en de Sint is niet te vertrouwen.
Eens per jaar komen ze met een stoomboot, hoe ouderwets kun je het maken, vanuit Spanje naar Nederland, om hier onheil te zaaien. Achter het masker van grollen en grappen wordt de jeugd op het verkeerde been, of op de verkeerde schoot gezet. Joost mag weten welke van die twee het ergste is.
In Dordrecht vond men het genoeg. Vier stoere wereldverbeteraars zagen in dat na eeuwenlang feestvieren rond vijf december het maar eens uit moest zijn met de pret. Geen strooipamfletten maar heuse T-shirts moesten de boodschap verkondigen. De stad vol met kinderen en hun ouders. Vol verwachting klopte bij allen het hart terwijl de vier uit Dordrecht de laatste puntjes op "i"zetten van hun shirt met de ontwapenende tekst: "Zwarte Piet is racisme".  De overduidelijk geschminkte Pieten moeten zich rot geschrokken zijn, wie zijn die vier? wat doen die hier? Sint maande hen tot rust. "We zijn in Nederland, hier is vrijheid van meningsuiting, dit is overduidelijk een groepje mensen met een vrijheidslievende instelling die niet wil dat er gestigmatiseerd wordt, niet wil dat er discriminatie op grond van geloof en huidskleur plaatsvindt, ze achten dit een goed tijdstip om hun boodschap te verkondigen en ze zijn er op geen enkele manier op uit om wat voor orde dan ook te verstoren." De Pieten snapten niks van de uitleg van de Sint. De kinderen was het nog geeneens opgevallen gelukkig: de meesten konden nauwelijks nog lezen. De ouders van de kinderen waren te druk bezig om pepernoten en snoepgoed te rapen om de suikervoorziening thuis weer aan te vullen. De enigen die het in de gaten hadden waren de Dordtse agenten die wat stoerder waren uitgerust dan hun zwart geschilderde collega's uit Spanje. Dat de heren van de politie er buiten proporties op hebben losgeslagen is niet verstandig. Sint zou dat anders hebben aangepakt. Hup, de zak in. En overgaan tot de orde van de dag.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2