Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Thomese , Buitenhof, Boeken en het Uitgeven

Maandag 14 november 2011

Met grote gretigheid heb ik gisteren Buitenhof gekeken.  P.F.Thomese in gesprek met Henk van Straten en Joost Nijssen, dat beloofde belangwekkende informatie op te leveren. Het thema was literatuur en marketing. Boeken en promotie. Uitgeven en lezen. Maar vooral: hoe profileer je je als schrijver en hoe zorg je ervoor dat je een eenduidig imago hebt. Langzamerhand zijn er in Nederland meer schrijvers dan lezers. Hoe wurm je jezelf er zo tussen dat er ook nog eens een boek van jezelf verkocht wordt?

Een van de redenen waarom ik met extra grote interesse het gesprek wilde volgen is dat ik binnenkort met een regionale boekenverkoper een uitgeverij ga starten. Boeken uitgeven maar dan anders. Wij zien er wel wat in. Schrijvers vinden zal niet het probleem worden. Het verkopen van het geschrevene, daar gaat het om. Thomese had een duidelijke boodschap. Die ontleende hij aan een zekere A.Hitler die het volgens P.F. al duidelijk verwoordde in het boek waarvan ik de naam niet ga herhalen. Voor zover ik weet trouwens ook het enige boek dat op zijn naam staat. Een one-day-fly zou je bijna denken.
De heer H. scheen daar al duidelijk in gezegd te hebben dat wil je overkomen bij het grote publiek, zorg er dan voor dat je niet te complex bent, een heldere boodschap hebt die je eindeloos herhaalt, desnoods in verschillende vormen. Dat komt beter over dan een diversiteit aan boodschappen, hoe rijk dat dat er dan ook uit mag zien.

Een schrijver moet herkenbaar zijn en niet te beroerd om zichzelf af en toe in de kijker te spelen. Een mooie gimmick helpt daar zeker bij. Hoe maffer hoe beter. Met een beetje handigheid ben je een schrijver voordat je het weet. Zorg ervoor dat je hoofd vaak genoeg op de treurbuis verschijnt en de rest volgt. Als je het goed aanpakt hoef je geeneens meer te schrijven. Zo kon Thomese zich niet meer herinneren wanneer Bart Chabot voor het laatst iets geschreven heeft (en of hij überhaupt ooit iets heeft geschreven), en toch zijn naam overal tegenkomt. Zoek je echter een boek van Hermans in de boekwinkel om de hoek dan kom je van de koude kermis thuis. Niet te vinden tussen de torenhoge stapels met top-tien boeken. Kwaliteit versus kwantiteit daar ging het bij Buitenhof om. Doordachte boeken versus marketingpulp.

Het duurde even voordat ik antwoord had op de vraag waarom dit thema bij het politieke praatprogramma paste. Pas vanmorgen had ik het door. Het was een grote allegorie op de stand van de huidige politiek en de politici. Het maakt niet uit welke goede ideeën je hebt, als dezelfde simpele boodschap maar eindeloos herhaald wordt en je zorgt ervoor dat je niet te complex bent dan komt de rest vanzelf.

Laatste nieuws: Berlusconi komt terug.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

W Raps schreef op Maandag 14 november:
De essentie waar het Thomése om te doen was, wordt niet gevat in uw post. Het gaat erom dat de consument zelf niet door heeft dat hij een product is en speelbal is van de adverteerder. Zie mijn post http://dutch.perpendicularnews.com/home.html/2011/11/dienaren-van-adverteerders/

Gavi Mensch schreef op Maandag 14 november:
Uit het hart gegrepen. Vandaar dat ik partijloos ben en nooit bestsellers lees; zowel de politici als de boeken die het best verkopen zijn vaak vol van napraterij. Heb je er een gezien/gelezen dan weet je het wel zo'n beetje. De uitschieters zijn voor mij inderdaad diegenen die hun mening het best en het origineelst beargumenteren.

heldinne schreef op Maandag 14 november:
en was dat dezelfde Thomése die in zijn Albert Verwey-lezing tekeerging tegen al die auteurs die tegelijk acteur zijn? Ben benieuwd naar je uitgeverij!

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2