Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Trouwen aan de balie, probleem opgelost ? CU , SGP ?

Zaterdag 19 november 2011

Met ons vijftigen liepen we de centrale hal van gemeentehuis binnen. We meldden ons bij de balie. "Een nummertje graag voor de Burgerlijke Stand." De vrouw achter de balie keek me vreemd aan. "Maar meneer, zo gaat dat niet, ieder moet een eigen nummertje hebben, dat is voor de wet op de privacy, snapt u, het gaat hier om persoonsgegevens, en de rode plastieken streep is er niet voor niets. Eén klant per balie, meer niet."

Ik zette mijn hoed af en keek mijn toekomstige vrouw aan. Haar sleep werd door de vier nichtjes netjes opgetild. Het is niet altijd even schoon in publieke ruimtes als de centrale hal van een gemeentehuis. "Wat doen we schat?" Mijn broer, die met tegenzin ceremoniemeester was ("wat is daar nog te ceremonieëren?" had hij me stroefjes gevraagd), kwam naar voren. "Mevrouw, we zullen ons keurig gedragen en daarnaast weten we alles al van elkaar, we zijn immers familie, rode strepen doen ons niets, daar kunnen we goed mee omgaan". Tante Paula drong zich naar voren: "is hier ergens een toilet?", mijn broer duwde haar opzij , "even wachten tante, en uw haar zit goed".

De baliemedewerkster leek haar geduld te verliezen. Ze scheurde vijftig nummertjes af en leek de portier opdracht te geven die aan allen van ons te overhandigen en aan tante Paula het eerst, zij stond immers vooraan. Vier neefjes hadden al baldadig rijst gestrooid en een dementerende oom stond bij een pilaar zijn speech te oefenen.
Er ontstond een oploopje. Een paar verdwaalde junks en een vader die aangifte wilde doen van de geboorte van zijn dochter begonnen amok te maken. "Wat is dat hier voor een zooitje!", schreeuwde hij uit. De aanvankelijke feeststemming werd steeds grimmiger. Mijn aanstaande bruid leek er al geen zin meer in te hebben, ze begon te huilen, haar moeder troostte haar. "Ach lieve, kom op, Arie Slob wilde het zo en ook onze Christelijke vrienden van het SGP leek dit de beste oplossing. Laten we ons maar houden aan de regels, als jullie nu rustig "Ja" tegen elkaar zeggen en die mevrouw noteert dat even, dan gaan we straks gezellig met zijn allen naar Cafe de Gedoogde Schimmel en toasten we op jullie."

Haar woorden kwamen te laat. Als muskieten kwam het plaatselijke journaille met microfoons en camera's bewapend het gemeentehuis binnenvallen. "Ja, ik wil", "Ja, ik wil", "Ja, ik wil", Ja, ik wil", de opstandige jeugd zette steeds luider de yell in. Net voordat de weigerambtenaar mij hardhandig wegduwde en ik met mijn hoofd op de harde plavuizen terecht kwam, lukte het me om snel de ring om de vinger van mijn aanstaande te schuiven.

Iedereen was getuige.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hans vam Luijn schreef op Maandag 21 november:
Eigenlijk wel handig zo'n balie huwelijk. Stel je komt na het aanschuiven van de ring weer tot bezinning en draait om bij de deur om het huwelijk aan de balie direct weer te laten ontbinden en je vrije leven weer op te pakken. De gedoogde schimmel zet dan nog meer om, want dan gaat het om blijdschap en verdriet een mooiere combinatie bestaat er niet.

sprakeloosID schreef op Zaterdag 19 november:
Soort gelijke voorstellingen had ik ook al. Ik denk dat de gedoogde schimmel goed zaken zal doen, met al die teleurgestelde mensen, zuipen maar

ton schreef op Zaterdag 19 november:
Hoe het huwelijk in het slob raakte...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2