Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 36: 4 september tot 11 september 2011

Oproep: Herkent u deze man?

Zaterdag 10 september 2011

Ergens in Nederland loopt (vermoedelijk) een man met onder zijn arm een krant van eergisteren. Hij heeft een leesbril op waarvan de sterkte aan het linkeroog zwaar afwijkt van die aan de rechterkant. Waarschijnlijk kan hij er slecht mee lezen. Het is overduidelijk niet zijn bril.
Hij draagt een colbertjasje dat hem niet past met daaronder een oude zwarte sweater. Aan zijn voeten heeft hij zwarte wandelschoenen met nog wat modder onder de zolen. De veter aan de rechterschoen is versleten en reeds lang aan vervanging toe. Wat hij in het katoenentasje met Poolse opdruk heeft, kunt u niet zien. Kunt u er toch inkijken dan ziet u twee boeken: ...Bewaarplicht, Motie van Treurnis en de Horoscoop uit de Margriet

Vrijdag 9 september 2011

Vandaag moet ik oppassen voor mensen die van mij willen profiteren en heb ik de behoefte om de dagelijkse werkelijkheid te ontvluchten. Dit (het vluchten dan) kan ik het best doen door yoga, meditatie of mijn favoriete muziek te beluisteren.
Aldus de belangrijkste passages uit mijn dagelijkse horoscoop opgetekend door "Margriet". Daarnaast nog de opmerking dat met Neptunus aan mijn zijde ik vandaag "geregeld" de reddende engel ben. Voor wie en van wat staat er niet bij.

Het wordt een ingewikkelde dag. De realiteit ontvluchten, op mijn hoede zijn voor profiteurs en ook nog optreden als de grote redder. Het is nog vroeg maar ik voel de sp...Rutte en Rekenen, PGB , CPB, Euro , Griekenland

Donderdag 8 september 2011

Rekenen is een lastig vak, je moet cijfers bij elkaar optellen soms aftrekken dan weer delen en o jee, vermenigvuldigen komt ook nog wel eens voor. Gelukkig zijn daar handige tools voor in de handel, al eeuwen. De Chinezen hadden een instrument met balletjes aan staafjes, en de Europeanen vonden het handiger om een staafje tussen twee andere staafjes te schuiven. Het telraam en de rekenliniaal. Na de uitvinding van de minibatterij zijn we massaal overgegaan op de rekenmachine. Lezen vanaf het scherm, of met een print button de juiste uitkomst nog eens nalezen van papier.
Op school leerden we rekenen en het klonk abstract, wat voor zin heef...Blunder Hillen of eerlijkheid? Politieke seizoen weer begonnen

Woensdag 7 september 2011


Het politieke seizoen is nauwelijks begonnen of het feest is al weer in volle gang: Hillen mocht aftrappen. Vrij Nederland heeft de primeur. Minister Hillen zegt datgene wat iedereen eigenlijk al wist, maar niemand wilde horen: "In Kunduz gaat het om een militaire missie en niet om een civiele." Punt.
Groen Links is verbijsterd, D66 spreekt van de zoveelste verbale uitglijder en CDA en VVD hielden wijselijk hun mond waar de SP en de PVV Hillen prezen om zijn eerlijkheid: immers een civiele missie uitgevoerd door militairen in een oorlogsgebied is toch lariekoek?

En zoals vaker, Rutte mag het weer rechtbreien. Daar is deze jonge minister...Henk Bres, Frits Wester, KVDB en de pedoclub Martijn

Dinsdag 6 september 2011

Vandaag is het de dag van Henk Bres, na de lunch van de Tweede Kamer mag hij namens 72.000 mensen de petitie tegen pedoclub Martijn aanbieden. "Een cluppie" noemt Bres het steevast. Bres is een bekende Nederlander geworden door Het Lagerhuis van Witteman. Met ongenuanceerde uitspraken recht uit de onderbuik wist hij de lachers op zijn hand te krijgen en dat te verwoorden wat veel mensen niet hardop durfden te zeggen. Plat, hard, recht voor zijn raap, en meestal eindigend met: "Zo is het toch". En daar was vaak moeilijk tegenin te gaan.
Ik heb lange tijd gedacht dat Bres daar tegen dikke betaling zat om het VARA-programma wat extra cachet te gev...Freddy Mercury met pensioen, als het hem gegund zou zijn geweest

Maandag 5 september 2011

Freddy Mercury, het zal bijna niemand ontgaan zijn, zou vandaag 65 zijn geworden. De pensioengerechtigde leeftijd. Twintig jaar geleden, in november overleed hij. Op vijfenveertig jarige leeftijd.

Prachtige documentaires zijn er over hem gemaakt. Veel is er over hem geschreven. Weinig is er aan toe te voegen. Of Queen nu je muzikale voorkeur had of niet, Freddy Mercury wist je te bedwelmen, hele stadions te bespelen, de man had een charisma waar je niet om heen kon. Geen Dagtaak vandaag, wel een nummer van Queen.


Op het allerlaatste album van Queen waar Freddy Mercury nog bij aanwezig zijn  (Innuendo, 1991) het nummer "The Sho...Dagtaak werkt aan nieuw concept, weekoverzicht

Maandag 5 september 2011


Dagtaak werkt aan een nieuw concept. Welke richting dat uit zal gaan is nog niet duidelijk. Op heel korte termijn daarover meer uitsluitsel!Dagtaken vorige week:

Spaarlamp, Plofkip, Peertje, Ban Ki-Moon en het millieu
Boeken: Lichte Zeden onder de Zoden, over erotiek en vroeger, een recensie

Spaarlamp, Plofkip, Peertje , Ban Ki-Moon en het Milieu

Zondag 4 september 2011

Het was even wennen, maar het moest, voor het milieu: alle Peertjes de deur uit en peperdure spaarlampen gekocht. De sfeer in huis is totaal verdwenen, een lekker boek lezen bij de schemerlamp is passé maar we voelen ons toch lekkerder. We dragen immers een steentje bij aan het klimaat. Jawel, we zijn goed bezig. De plofkip ook maar gelijk uit de vriezer gehaald, en plof zo in de grijze bak. Dat Ban Ki-moon een ramp aantreft bij Salomonseilanden en wellicht ook bij zijn bezoek aan Kiribati vandaag ligt niet aan ons. De eilanden dreigen onder te lopen door de stijging van de zeespiegel. Het hoogste punt op de eilanden ligt net vijf meter boven zee...


Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2