Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Spaarlamp, Plofkip, Peertje , Ban Ki-Moon en het Milieu

Zondag 4 september 2011

Het was even wennen, maar het moest, voor het milieu: alle Peertjes de deur uit en peperdure spaarlampen gekocht. De sfeer in huis is totaal verdwenen, een lekker boek lezen bij de schemerlamp is passé maar we voelen ons toch lekkerder. We dragen immers een steentje bij aan het klimaat. Jawel, we zijn goed bezig. De plofkip ook maar gelijk uit de vriezer gehaald, en plof zo in de grijze bak. Dat Ban Ki-moon een ramp aantreft bij Salomonseilanden en wellicht ook bij zijn bezoek aan Kiribati vandaag ligt niet aan ons. De eilanden dreigen onder te lopen door de stijging van de zeespiegel. Het hoogste punt op de eilanden ligt net vijf meter boven zeeniveau. Het kan zo gedaan zijn. Na goed speurwerk in huis toch nog een stiekem peertje gevonden. Naast het bed van mevrouw Dagtaak, aan haar kant dus, een klein schemerlampje met jawel hoor: een peertje van maar liefst 60 watt. "Voor de gezelligheid, wat extra warmte, en het leest lekkerder", zo tempert ze mijn bijna-woedeuitbarsting. Ik wilde haar al confronteren met beelden uit de stille oceaan, wanhopige kinderen op de stranden die bij elke onverwachte golfslag in paniek terug rennen over de vijf meter hoge duinen heen naar huis om verslag te doen. Maar ze kent me. Ze weet dat ik tegen de woorden: "Dat leest lekkerder" geen argumenten meer heb. Als ik moet kiezen tussen het milieu en het lezen van een boek krijg ik het lastig. Een zwakke plek in mij.

Ik probeer me rustig te houden en ga op de stoel bij het raam zitten. Daglicht, de wat versterkte leesbril op mijn neus, alsof ik demonstratief wil zeggen: "zo kan het ook". Dan de krant. Het NRC heb ik al met een flinke zwaai weggegooid omdat ik tot vijf keer toe niet de juiste pagina kan vinden. Lees verder op bladzijde 25 staat met koeieletters op de voorkant. Na vier keer al op een bladzijde vijfentwintig te zijn uitgekomen geef ik het de vijfde keer op. Waarom tellen ze niet gewoon door? Als ik dan nog lees dat ze voortaan vervuilende nietjes gaan pompen in de krant waardoor het helemaal totaal onleesbaar en onbladerbaar wordt en de eilanden nog sneller zullen overstromen gooi ik de krant weg. Tabee ermee, weg met het NRC.

De Volkskrant dan maar. Mevrouw Dagtaak is al weg. Op die momenten kan ze me het best alleen laten weet ze. Op tafel ligt haar boodschappenbriefje dat ze vergeten is mee te nemen in het overhaast vertrek. "Spaarlampen (grote fitting)" staat er op.
Na tegenslagen op de woningmarkt (pagina 1), het verdwijnen van de plofkip (pagina 3) , de moordenaar van Milly (pagina 5) lees ik door. De schrik slaat toe. In grote letters, die ik zelfs zonder bril en met een wolkje voor de zon kan lezen, staat er Verbod op Peertjes werkt niet!
Na jaren flinke research, moeizame debatten in het Europees Parlement, tranen met tuiten bij Philips, is het duidelijk: Door het verbod op de peertjes is de extra CO2 uitstoot met 0,05 megaton (!!) toegenomen. De afname van warmte in huis is volledig gecompenseerd door extra stookkosten. Hoeveel 0,05 megaton is, weet ik niet. Maar 5 meter boven de zeespiegel is ook niet veel. Als de donder pak ik de telefoon en probeer mijn vrouw te bellen: Geen Spaarlampen!! De wereld dreigt door misinformatie ten onder te gaan. Het is al te laat.
Trots, maar met enigszins koude blik, komt mevrouw Dagtaak al thuis.

Ik besluit te zwijgen. Hier is geen Plofkip tegen opgewassen.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

ton schreef op Zondag 4 september:
Zoals ik twee jaar geleden al schreef: http://www.hetklopt.nl/?p=2803 Met enig gevoel voor logica kan er een aardig bedrag op onderzoek bespaard worden.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 minus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2