Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Bewaarplicht, Motie van Treurnis en de Horoscoop uit de Margriet

Vrijdag 9 september 2011

Vandaag moet ik oppassen voor mensen die van mij willen profiteren en heb ik de behoefte om de dagelijkse werkelijkheid te ontvluchten. Dit (het vluchten dan) kan ik het best doen door yoga, meditatie of mijn favoriete muziek te beluisteren.
Aldus de belangrijkste passages uit mijn dagelijkse horoscoop opgetekend door "Margriet". Daarnaast nog de opmerking dat met Neptunus aan mijn zijde ik vandaag "geregeld" de reddende engel ben. Voor wie en van wat staat er niet bij.

Het wordt een ingewikkelde dag. De realiteit ontvluchten, op mijn hoede zijn voor profiteurs en ook nog optreden als de grote redder. Het is nog vroeg maar ik voel de spanning al toenemen. Hoe ga ik in hemelsnaam deze dag inrichten.

Als kleine zelfstandige heb ik een verantwoordingsplicht. Niet naar een werkgever, want die heb ik niet meer. Maar wel naar de belastingdienst, die wil nauwgezet weten hoeveel uur ik heb gewerkt dit jaar en waaraan ik die uren heb besteed. De drempel is rond de 1250 uur. Als ik hard kan maken dat ik minstens éénduizendtweehonderdenvijftig uur nuttig heb besteed maak ik kans op de bonusregeling van De Jager. Zelfstandigenaftrek. Hard maken betekent dat ik een agenda moet bijhouden en een bewaarplicht heb van wat ik zo al doe op een dag. Een Dagtaak erbij dus. Op mijn bureau ligt een zwarte dikke kantooragenda. Naast alle afspraken met namen van klanten, mogelijke opdrachtgevers, uren gereserveerd voor training, coaching, opstellen bedrijfsplannen en natuurlijk zelf schrijven, plak ik daar ook de dagelijkse horoscoop van de Margriet in. Je kunt nooit weten! Als er later vragen komen kan ik nauwgezet aangeven welke keuzes ik heb gemaakt die dag en waarom.

Aan de bewaarplicht houd ik me nauwgezet. Wat de belastingdienst daar mee doet moeten ze zelf weten. Of ik me aan het advies van de Margriet heb gehouden is mijn eigen zaak. Als ik later voor de poort van de hemel waar De Jager naast Petrus zit maar geen "motie van treurnis" wegens het schenden van de bewaarplicht aan mijn broek krijg, vind ik het best. Dan treed ik nog liever af.
Dagtaak gisteren: http://dagtaak.org/2011/09/rutte-en-rekenen-pgb--cpb-euro--griekenland.html Over de PGB en de berekeningen.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 maal 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2