Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 32: 7 augustus tot 14 augustus 2011

Subsidies , Kleine Ambassade Projecten en de kwetsbare Muur

Zaterdag 13 augustus 2011

De ambassade is hermetisch afgesloten. Dat wil zeggen, een deel van de ambassade. Er is een publiek gedeelte waar rijen mensen staan. Te wachten. Te wachten op hun beurt tot ze het geliefde papiertje krijgen. Een visum. Een stempel. Een reisdocument waarmee ze het land kunnen verlaten. Uit gewoonte hadden ze 's ochtends nog snel een paar dollars in het paspoort gestoken. Dat helpt. Het hoeft niet veel te zijn, maar zie het als een teken van dankbaarheid. Jij regelt het document voor mij, en ik laat mijn waardering zien. Gelijk oversteken.
In de rij worden ervaringen uitgewisseld. Niet doen, dat geld, dat stellen de Nederlanders niet op prijs. W...IBM, Dos, Floppies en de jarige PC

Vrijdag 12 augustus 2011

Boven het toetsenbord een langwerpig papiertje. Daarop de codes. F11, ctrl F3, F8, alf F4, F7. Naast het apparaat een kartonnen box waarin de zachte floppies konden worden opgeborgen. Eerst de zachte grote dos-flop, en op het moment dat c:\ in beeld was kon de WordPerfect 3.0 flop het apparaat in. Het duurde even, maar het resultaat was magisch. Op een prachtig donker scherm verschenen de witte lettertjes. Je kon gaan typen.
Voor de zekerheid had ik voor elk hoofdstuk van de scriptie een aparte grote flop gereserveerd. Er zat namelijk altijd een risico in dat je alles kwijt was na een foutieve functiecombinatie.

De eerste versie van het ...Ping: het Glazen Huis, Geen Stijl en de digitale droom

Donderdag 11 augustus 2011


"Geen Stijl" gaat de ruiten ingooien van het Glazen Huis, Hackers Anonymous wil Facebook gaan torpederen, PvdA heeft het gemunt op Linked In en de vraag rijst in hoeverre afgeschermde ping berichten via Blackberry nog langer mogelijk blijven. Ondertussen ontwikkelt Samsung een Chrome-Google laptop waar al ons hebben en houwen mee op internet komt Met wat hackers-kennis: vrij toegankelijk. Het ultieme glazen huis dus.

Elke morgen werp ik even een snelle blik op de internet edities van de kranten en de nieuwssites. En dit was de oogst deze ochtend. Over Londen even genoeg gelezen en de crisis op de beurzen is al ...Londen, Rellen, Plundering: behoefte aan duiding

Woensdag 10 augustus 2011

Londen, Rellen, Plunderingen, en de grote vraag, wat nu?

Are you proud of whay you're doing?
Een inwoner uit de Londense wijk bij Clapham Junction gaat met zijn telefoon met ingebouwde camera de straat op en spreekt plunderaars aan. Ben je er trots op wat je doet? Waarom doe je dit? De man praat rustig, oordeelt niet openlijk, maar wil het weten. Op de achtergrond kapotgeslagen winkelruiten, overduidelijk geplunderde winkels en mensen met bedekte gezichten die met grote of kleine spullen uit de winkels weglopen. "Ik wil mijn belastingcenten terug" , antwoordt een vrouw. Op de grond een videorecorder en een flatscreen tv.
Elk moment ver...Fat Man , Little Boy, Randy Newman en de Crisis

Dinsdag 9 augustus 2011

Fat Man was de naam van de atoombom die 9 augustus 1945 boven de Japanse stad Nagasaki werd afgeworpen, Fat Man maakte een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Zeventigduizend mensen die direct omkwamen en tweehonderdduizend de jaren daarna als gevolg van stralingsziekte. Één bom. Fat Man.
Een paar dagen eerder, 6 augustus, was de eerste atoombom afgeworpen. Op Hiroshima, ook die had een naam: Little Boy. Vergelijkbaar aantal directe doden: 80.000 en evenzoveel slachtoffers in de jaren er na.
Little Boy en Fat Man. Twee namen. Namen van bommen. Bommen met gruwelijke gevolgen die tegelijkertijd een einde maakten aan de gruwelijkheden van de oorlog...Zomergasten , Step Vaessen en Joy Division : She's Lost Control

Maandag 8 augustus 2011

Zomergasten met Step Vaessen en de film Control over de zanger Ian Curtis van Joy Division. Wat wil je nog meer op een regenachtige avond. Voor wie het niet gezien heeft: Step Vaessen is correspondente voor Al Jazeera in Jakarta. Zij werkte in Indonesië al voor de NOS ten tijde van de Tsunami, zij maakt nu reportages voor de grote tegenhanger van CNN in het grootste Islamitische land ter wereld. Het beloofde een avond te worden waar je geen fragment van mocht missen en van elk woord zou smullen, immers; deze vrouw heeft naast haar boeiende loopbaan en positie ook veel persoonlijk leed meegemaakt (haar ex-man pleegde vorig jaar zelfmoord).
Na Schwaa...Zondag Weekoverzicht Dagtaak: Zondagszinnen

Zondag 7 augustus 2011Dagtaak de afgelopen week:

Zaterdag 6 augustus: Taakstraf, Reclassering, Re-integratie en Nederland Gidsland

Vrijdag 5 augustus: Dagtaak Jaarig (1/2) jaar, Troost en gedicht van Alexander Blok

Donderdag 4 augustus: LinkedIn, Facebook, Reclame en onze Privacy

Woensdag 3 augustus:
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2