Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Subsidies , Kleine Ambassade Projecten en de kwetsbare Muur

Zaterdag 13 augustus 2011

De ambassade is hermetisch afgesloten. Dat wil zeggen, een deel van de ambassade. Er is een publiek gedeelte waar rijen mensen staan. Te wachten. Te wachten op hun beurt tot ze het geliefde papiertje krijgen. Een visum. Een stempel. Een reisdocument waarmee ze het land kunnen verlaten. Uit gewoonte hadden ze 's ochtends nog snel een paar dollars in het paspoort gestoken. Dat helpt. Het hoeft niet veel te zijn, maar zie het als een teken van dankbaarheid. Jij regelt het document voor mij, en ik laat mijn waardering zien. Gelijk oversteken.
In de rij worden ervaringen uitgewisseld. Niet doen, dat geld, dat stellen de Nederlanders niet op prijs. Waardering uitspreken gaat in Nederland met een lach, een vriendelijk woord, het aanbieden van geld wordt als chantage gezien, omkoperij. Her en der worden de biljetten weer uit het paspoort gehaald en in de zak gestoken. Rare mensen die Hollanders.

De muur die het publieke gedeelte van het diplomatieke deel scheidt wordt bewaakt. Niet alleen door de man die vriendelijk met een geweer in zijn hand staat te waggelen maar ook door de twee heren die in de omgebouwde telefooncel aan de andere kant van de straat zitten. Een schermpje, twee stoelen en een permanente telefoonverbinding met het epicentrum van de Ambassade.

Als ik op de bel druk moet ik mijn hoofd voor een ingebouwde camera houden, ik noem mijn naam en de deur gaat open. Welkom. In het Koninkrijk der Nederlanden.
Samen met mijn contactdame loop ik via het koffieapparaat, melk en suiker?, naar de ontvangstruimte. Beatrix lacht ons toe en wij lachen naar elkaar. Via de mail hebben we al vele malen contact gehad. En ook een paar keer informeel in een klein café in de stad. Zij kent de procedures en ik het land. We vinden elkaar aardig en misschien meer dan dat, en dat helpt. De organisaties waar ik mee samenwerk weten dat en hebben mij gevraagd voor hun de aanvragen voor te leggen. Elke ambassade heeft een klein budget voor wat ze noemen de Kleine Ambassade Projecten ( de KAP). Een mooie afkorting en de procedure is stukken eenvoudiger dan het lange traject voor een grote subsidie via het Nederlandse Ministerie. Veel Kap-jes maken één grote is de grap.

We nemen de aanvragen stuk voor stuk door. Her en der moet een zinnetje worden veranderd, een doelstelling moet wat worden aangepast, want zo vertelt ze me, er zijn weer nieuwe richtlijnen binnen. Ook vertelt ze me tussen neus en lippen wat trucjes en handigheden om de procedure te versnellen en aanvullende vragen te vermijden. Wat is het toch handig om een goed contact op de ambassade te hebben realiseer ik me als ik weer op mijn gehuurde gemeubileerde kamer zit waar ik delen van het jaar vertoef. Ik stuur haar een bedankmailtje. Niet te frivool, want de mailtjes worden gelezen, maar vriendelijk genoeg om ons wederzijds contact op een goed peil te houden.

Ik denk nog even terug aan de rijen mensen voor het gebouw en de postbode die ik ontmoette toen ik de deur uitliep. Met een zucht legde hij een grote stapel documenten bij de receptie. Vast weer allemaal bedelbrieven voor financiële ondersteuning, hoofdschuddend verliet hij de ambassade. Ach, worden toch afgewezen, wij kennen immers de omgangsvormen in dit land niet.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2