Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

LinkedIn, Facebook, Reclame en onze privacy

Donderdag 4 augustus 2011

Sociale netwerksites als LinkedIn, Facebook, Hyves en Twitter zijn in. Onlangs is Google+ gelanceerd en gaat nu proberen veel gebruikers naar zich toe te trekken. De sites werken allemaal net ietsjes anders maar het concept is hetzelfde. Gebruikers zelf met elkaar in contact laten komen, informatie, nieuws en persoonlijke onbenulligheden uit laten wisselen en zo een grote behoefte, zelfs noodzaak creëren om erbij te horen en je aan te sluiten.

Doe je niet mee? Dan sta je alleen, in elk geval ben je geen deelgenoot meer daar waar het plaatsvindt.
In relatief korte tijd hebben deze sites een enorm netwerk aan contacten, persoonlijke- en zakelijke informatie opgebouwd.
Nuttig, maar ook eng en in het beste geval lachwekkend, zolang je er tenminste zelf niet de dupe van bent.

In het voorjaar van 2011 is er een (foute?) grap met Facebook uitgehaald. Een kunstenaarscollectief wilde de zeepbel van persoonlijkheid en intimiteit op Facebook doorprikken door tegen de miljoen foto's van gebruikers te kopiëren en daar persoonlijke profielen bij te plakken voor een zelf opgezette datingsite. Zie ook Dagtaak van 6 februari 2011, de tweede Dagtaak uit de geschiedenis van deze dagelijkse column.
Mark Zuckerberg was not amused, en veel gebruikers van Facebook natuurlijk ook niet, maar het gaf wel aan hoe kwetsbaar sociale netwerken zijn. Alles ligt te grabbel en het is kinderlijk eenvoudig om misbruik van de gegevens te maken.
Tegenhanger van de wat meer luchtige sites als Facebook en Hyves was lange tijd LinkedIn. Een professioneel netwerk waar zaken kan worden gedaan. Geen wissewasjes of flauwekul infiormatie maar gedegen profielen, uitgebreide cv's en een must voor iedereen die zaken doet en een netwerk wil opbouwen of beheren, of voor eenieder die op zoek is naar een leukere of betere baan. LinkedIn is vooral erg in trek bij zelfstandige ondernemers en free-lancers die zichzelf daar kunnen profileren en zodoende aan opdrachten kunnen komen. Ja, ook de schrijver van Dagtaak heeft een profiel, wie niet..zou ik bijna zeggen.
Een chique netwerk dus, dat LinkedIn en zo ook de layout. Weinig schreeuwend, eerder rustig en een digitale variant op de visitekaartjescultuur.

Kennelijk hebben de makers van LinkedIn hun doel bereikt, voldoende contacten gegenereerd, de noodzaak om erbij te horen voldoende ingepeperd en nu wordt het tijd om te cashen. Op zeer onsmakelijke wijze gaat LinkedIn nu foto's en profielgegevens van deelnemers gebruiken voor advertenties. Zo kan het dus voorkomen dat een keurige interim-manager met meer dan 1000 contacten en daardoor een bereik van vele honderdduizenden andere gebruikers ineens ongewenst reclame staat te maken voor de nieuwste Ipad of in een minder fraai geval een datingsite voor hoger opgeleiden.
Ja, dan moet je de optie voor het delen van gegevens maar uitschakelen vindt LinkedIn. Dat kan kennelijk. Bang om mezelf te zien op een onsmakelijke advertentie heb ik nog niet ingelogd bij LinkedIn, veel van mijn contacten hebben dat ook nog niet gedaan. LinkedIn vond het namelijk een goede grap om deze werkwijze te introduceren midden in de vakantieperiode. En log je wel in: veel succes bij het vinden bij de juiste keuzevakje om het uit te schakelen!

Leuk van LinkedIn. Het goede hiervan is wel dat we wederom met de neus op de feiten worden gedrukt wat betreft de digitalisering van de maatschappij. Allemaal de mond vol over privacy, maar ondertussen je hele hebben en houwen op internet zetten. Slimme jongens die (a)sociale netwerkers!Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2