Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Taakstraf, Reclassering, Re-integratie en Nederland Gidsland

Zaterdag 6 augustus 2011

Volgende week mag ik naar Polen om een training te geven over re-integratie en reclassering voor personeel dat werkt in een vrouwengevangenis. Een mooie opdracht. Nederland is lang een gidsland geweest op het gebied van re-integratie in Europa en ook de reclassering is in Nederland goed georganiseerd. Logisch en vanzelfsprekend dat er graag geleerd en geluisterd wordt naar goede ervaringen.
De uitnodiging voor de training kwam bijna een jaar geleden. Zo gaat dat nu eenmaal. Eerst moet er een projectvoorstel geschreven worden, dan een financieringsaanvraag, die wordt dan getoetst door een handjevol ambtenaren zowel in Polen als in Brussel, het gaat om een Europees project, en daarna kan de organisatie beginnen.
Het is voor mij niet de eerste keer in Polen, ik ben al vanaf voor de omwentelingen in 1989 bekend met het land en heb daar al veel projecten opgezet. Met veel enthousiasme heb ik, en anderen met mij, daar projecten opgezet volgens methodes die we in Nederland hadden ontwikkeld. Kleine werkgelegenheidsprojecten voor mensen die door een mentale of psychische beperking moeilijk aan de bak komen. Werk creëren die loonvormend kan zijn door gerichte begeleiding te geven en de traditionele werkomstandigheden zo aan te passen dat het mogelijk is voor mensen met een bepaalde handicap toch goed aan de slag te kunnen. Belangrijk voor mensen die op de een of andere manier uitgesloten zijn van werk is om stigma's weg te halen. Zeg maar de stempel weg te halen die soms bijna op het voorhoofd staat: ik kan niets, en ik zal ook nooit iets kunnen, en iedereen kan het nog zien ook.
Nederland was daar goed in, op veel vlakken.
Een goed georganiseerde sociale werkvoorziening; mooie regelingen in de vorm van bijvoorbeeld PGB's om begeleiding te organiseren voor mensen om toch maatschappelijk actief te kunnen blijven; een gerichte persoonlijke benadering bij het vinden van gepast werk.
Ook in de reclassering werkte het zo: waar mogelijk geen gevangenisstraf maar een taakstraf (werkstraf) , door te werken iets voor de maatschappij terug te doen, maar wellicht nog belangrijker: door werken weer zelfvertrouwen op te bouwen, in een werkritme komen, de gezagsverhoudingen op het werk leren te accepteren en met wat begeleiding weer een stap in de goede richting te maken. Zonder stigma, maar wel corrigerend en stimulerend.

In een jaar is veel veranderd. De Sociale Werkvoorziening staat onder druk. De geraniums lonken voor grote groepen die nu maatschappelijk actief zijn. De PGB heeft door de regeringsstrategie bijna de naam gekregen van een frauduleuze en dus stigmatiserende regeling; re-integratietrajecten zijn zover afgeknepen dat zorgvuldige individuele begeleiding steeds moeilijker wordt.
En de werkstraf? Een groter stigma kan je niet meekrijgen wanneer je in je oranje hesje het plantsoen moet gaan schoffelen.

Volgende week ga ik. Ik ga me nog beraden over de openingsspeech.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2