Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 22: 29 mei tot 5 juni 2011

Muziekdag: Parental Advisory: waarschuwing aanstootgevend!e muziek

Zaterdag 4 juni 2011

Vanaf vandaag gaat YouTube, maar ook een online muziekaanbieder als Spotify het hiernaast getoonde logo vertonen bij liedjes met aanstootgevende teksten. Letterlijk staat er: Advies aan de ouders, dit liedje heeft expliciete inhoud!
Dit logo schijnt al een jaar of vijftien door de muziekindustrie gebruikt te worden bij CD's, en nu ik vanmorgen dit artikel las herinner ik me het ook: ja verhip, ik had het weleens gezien en altijd gedacht dat dit een reclame sticker was, een soort aanbeveling.

(foto en bron: nu.nl)

In de trant van, kids! Kopen deze CD,! Het gaat ergens over, en niet dat burgerlijke -eromhee...Hamburgers , Komkommers en Bleker

Vrijdag 3 juni 2011

Nieuwsuur gisteravond: een woedende Bleker die de komende maanden niets meer wil weten van Duitse Grundlichkeit, een gezicht trok bij het woord Duitsland alsof we de WK finale van 1974 opnieuw verloren. De man was oprecht kwaad en hield zich zichtbaar nog in. Dat de Duitsers nog niet in zien dat alle ellende rond de EHEC bacterie zich concentreert rond Hamburg en het niets van doen heeft met komkommers, tomaten, radijsjes of snijbiet uit Nederland, Zweden of van waar dan ook. Nu na Duitsland ook de Russen gestopt zijn met het inkopen van Nederlandse komkommers door uitblijven van fatsoenlijke Hamburgse gegevens voltrekt zich een drama van honderde...


Cohen, de PvdA en de oppositie die het land verdient

Donderdag 2 juni 2011

Het hoge woord is eruit: De PvdA heeft het gehad met Job Cohen. Op de dag dat Wilders een vlammend betoog houdt voor de vrijheid van het woord en zijn tegenstanders uitdaagt om de discussie aan te gaan in plaats van de rechtsgang te kiezen. Op de dag dat Kabinet Rutte haar snode plannen ontvouwt om het sociaal stelsel te hervormen tot een ondoorzichtige brei van voornemens die de failliete gemeentes van Nederland maar moeten gaan uitvoeren. Op de dag dat half Nederland zich klaarmaakt om dauwtrappelend te overpeinzen hoe het in hemelsnaam allemaal zo ver gekomen is in dit land. Op die dag Spreekt de PvdA, sprak de PvdA en gaat de PvdA wellicht weer va...


Rutte, PVV, visie van het rode potlood en de geranium

Woensdag 1 juni 2011

Deze week ontvouwt zich in rap tempo het masterplan van Kabinet Rutte ten aanzien van de zorg, de awbz, de sociale werkvoorziening (SW) en de toezeggingen aan de PVV om tot een gedoogakkoord te komen.
En, het is pas woensdag. Gelukkig morgen hemelvaartsdag, je moet er niet aan denken dat juist deze week een volle week zou zijn. Groot risico dat er dan nog meer verkwanseld zou worden van wat eerst Nederland Gidsland heette.
Het gedoogakkoord wordt helder en de truc met de 12.000 extra verzorgers en verpleegkundigen die door de PVV hoog op de verlanglijst stond kan worden waargemaakt door een vernuftige uitruil. De consequentie van het afschaff...PGB en het Waterbed van de Zorg

Dinsdag 31 mei 2011

Grote paniek in de zorgsector en wanhoop bij chronisch zieken en patiëntenorganisaties. Een uitgelekt bericht gisteren in de Telegraaf zorgt voor oproer, onrust, ongeloof en woede.
Maria van der Hoeven gisteren bij Knevel en van den Brink (KvdB): "Kabinet, bezint eer ge begint". Een vergelijking maakte ze met een waterbed. "Als je hier de zorg afknijpt, dan komt de zorgbehoefte daar weer boven, de zorgvraag verandert immers niet".
Niet eerder twee keer hetzelfde onderwerp bij Dagtaak. Toen gisteren een relatief klein bericht op de internetpagina van De Telegraaf...PGB, Zorg en Wassen Neus van het Kabinet

Maandag 30 mei 2011

Woensdag wordt het menens en gaat de ministerraad zich buigen over een van de grootste vissen die ze binnen gaan halen om tot de beoogde bezuinigingen van 18 miljard te komen. De afschaffing, nou ja bijna, op 10% na, van het Persoonsgebonden budget voor de zorg, de PGB. De Telegraaf heeft dit via ingewijden vernomen en ook de andere dagbladen meldden dit al op hun websites. Dat het PGB flink onder vuur zou worden genomen lag voor de hand.
Om tot bijna volledige afschaffing over te willen gaan is schokkend. Voor slechts 13.000 van de 130.000 mensen die momenteel een PGB hebben blijft het budget gehandhaafd. De overige 120.000 zullen zijn aangewezen op het reguliere aanbod van zorg...Gokje wagen, meneer Fred Teeven?

Zondag 29 mei 2011

Een paar losse euromunten glijden in de fruitautomaat. Paar klikken en het geld is opgezogen door de machine die als dank nog wat naklanken geeft. Joop loopt naar de bar en krijgt in ruil voor zijn briefje van tien euro vijf muntjes van 2 euro terug. Ook die worden snel opgeslokt door de machine. Als Joop voor de tweede keer naar de bar loopt krijgt hij een knipoog van Harry de barman. Hé Joop, het zit je niet mee he vandaag. Kom ga zitten, neem een biertje van me en vertel nog eens die mop van de man die naar Parijs ging. Joop ontdooit en glimlacht. Ach denkt hij, even kletsen is wel zo leuk.

Joop is niet alleen. In Nederland zijn er tiendu...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2