Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

PGB, Zorg en Wassen Neus van het Kabinet

Maandag 30 mei 2011

Woensdag wordt het menens en gaat de ministerraad zich buigen over een van de grootste vissen die ze binnen gaan halen om tot de beoogde bezuinigingen van 18 miljard te komen. De afschaffing, nou ja bijna, op 10% na, van het Persoonsgebonden budget voor de zorg, de PGB. De Telegraaf heeft dit via ingewijden vernomen en ook de andere dagbladen meldden dit al op hun websites. Dat het PGB flink onder vuur zou worden genomen lag voor de hand.
Om tot bijna volledige afschaffing over te willen gaan is schokkend. Voor slechts 13.000 van de 130.000 mensen die momenteel een PGB hebben blijft het budget gehandhaafd. De overige 120.000 zullen zijn aangewezen op het reguliere aanbod van zorginstellingen en de regie over hun eigen zorg en begeleiding verliezen. Besparing: tegen de 1 miljard Euro.
De discussies die gaan losbarsten van links tot rechts de komende dagen en weken zijn voorspelbaar. Schrijnende gevallen zullen in beeld worden gebracht en hartbrekende verhalen zullen geschreven worden. Evenzo voorbeelden over verspilling van gelden door misbruik of onverantwoord gebruik van de PGB's zullen uitgebreid getoond worden. En die zijn er, iedereen kent ze of heeft er wel van gehoord.
De afschaffing van de PGB betekent niet het opheffen van de behoefte aan zorg en verpleging. Het zal de meeste zorgbehoevenden worst zijn uit welke bron de zorg gefinancierd wordt, belangrijkste is dat ze die krijgen. Als de zorg en verpleging weer teruggeven wordt aan de reguliere zorginstellingen die zich de laatste jaren dood-gereorganiseerd hebben, zijn we weer terug bij af. Of de wachtlijsten zullen schrikbarend toenemen. en dat wilde toch niemand (?)  of de reguliere gezondheidszorg zal zich genoodzaakt voelen om tegen geldende tarieven zorg en verpleging in te kopen bij de vele PGB-gefinancierde organisaties die ons land rijk is.
Netto resultaat zal zijn dat de uitwassen van de huidige PGB-regeling naar boven gaan komen. Een besparing van enkele tientallen miljoenen is dan wellicht te realiseren. En dat was met andere maatregelen dan de draconisch aangekondigde bezuinigingen ook gelukt en had vele maagzweren, ellende en dure reorganisaties gescheeld.

Want een derde optie, verschraling van de zorg en het blijvend niet meer op tijd kunnen verplegen en behandelen van mensen die dat nodig hebben is niet aan de orde. Dat hebben de partijen van links tot rechts. Van PVV tot SP en (bijna) alles wat daar tussenin zit zelf gezegd en beloofd. Toch???

En de VVD? De partij die grote voorstander is van marktwerking en zelfregulering: daar de verantwoordelijkheid neerleggen waar die moet liggen, zal zich toch ook achter de oren krabben.

Succes ministerraad, we zijn benieuwd. En verkoop geen wassen neuzen over de rug van de mensen die het nodig hebben.










Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2