Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Rutte, PVV, visie van het rode potlood en de geranium

Woensdag 1 juni 2011

Deze week ontvouwt zich in rap tempo het masterplan van Kabinet Rutte ten aanzien van de zorg, de awbz, de sociale werkvoorziening (SW) en de toezeggingen aan de PVV om tot een gedoogakkoord te komen.
En, het is pas woensdag. Gelukkig morgen hemelvaartsdag, je moet er niet aan denken dat juist deze week een volle week zou zijn. Groot risico dat er dan nog meer verkwanseld zou worden van wat eerst Nederland Gidsland heette.
Het gedoogakkoord wordt helder en de truc met de 12.000 extra verzorgers en verpleegkundigen die door de PVV hoog op de verlanglijst stond kan worden waargemaakt door een vernuftige uitruil. De consequentie van het afschaffen van de PGB, uitputtend de vorige twee dagen beschreven ook door Dagtaak ( zie oa. )  is dat er een aanzuigende werking komt op de reguliere verpleegtehuizen en zorginstellingen. Dat er daar dan ruimte vrijkomt voor 12.000 extra arbeidsplaatsen is meer dan logisch. Het is alsof een autohandelaar je korting geeft op de ingebouwde cd-speler maar je er niet bij vertelt dat de auto zonder wielen wordt afgeleverd. In normaal Nederlands is dit bedrog. Of de PVV hiermee de bedrieger of de bedrogene is zal de komende tijd helder worden als de plannen in de Tweede Kamer aan bod zullen komen.

De besparing op de Sociale Werkvoorziening (SW) is ook een leuke. Voor als u er niet mee bekend bent: de SW is een grootschalige werkvoorziening die in alle gemeentes in Nederland de taak heeft om mensen met een arbeidshandicap toch zinvol werk aan te bieden. Zowel groenvoorziening, postbezorging, assemblage, inpakwerk maar ook bijvoorbeeld administratieve werkzaamheden of huishoudelijke ondersteuning. Bedoeld voor mensen die elders niet aan de bak komen of vanwege een beperking een aangepaste werkplek nodig hebben (of aangepaste werktijden). Het kabinet gaat nu in al haar wijsheid besluiten om ook daar drastisch en onherstelbaar op te bezuinigen. Iedereen die nog meer "iets" kan zal op de reguliere arbeidsmarkt aan de bak moeten. Dat dat in de meeste gevallen niet gaat lukken en deze mensen regelrecht in de bijstand terecht zullen komen laat zich raden. De SW-bedrijven zelf die allerlei maatschappelijke taken vervullen zitten met de handen in het haar. Zij zullen hun "beste"arbeidskrachten verliezen en de diensten waarvoor ze zijn ingehuurd niet meer kunnen uitvoeren. Het eind is zoek.
Ook de SW sector kost net als andere overheidstaken geld. Soms teveel geld, ook daar valt best in te snijden. De beoogde ingrepen nu dreigen echter de hele sector om zeep te helpen. Netto effect van Kabinet Rutte is dat mensen met een arbeidshandicap van het SW potje naar het bijstandspotje schuiven. De visie van het rode potlood.

Nu de komkommersector in elkaar dreigt te vallen lijkt het me verstandig om te schakelen richting de geraniumteelt. Geraniums: die zullen de komende jaren weer uitermate populair worden.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Sharp Ben schreef op Woensdag 1 juni:
Ik moet mijn best doen om niet hetzelfde betoog te houden als gisteren. Ik hoor Rutte and co graag verkondigen dat iedereen die in een SW tewerkgesteld is zoveel mogelijk moet doorschuiven naar de reguliere arbeidsmarkt. Vanuit de integratiegedachte valt zulks te verdedigen, maar het is maar de vraag of de huidige arbeidsmarkt (waar alles beter, sneller en efficiënter moet) op die nieuwe lichting arbeiders zit te wachten. Hoe dan ook zullen werkgevers op een of andere manier moeten gestimuleerd worden om daadwerkelijk mensen met een handicap in dienst te nemen. En het laat zich raden dat zoiets niet gratis kan. Hoewel SW's wellicht nooit een inefficiëntieprijs zullen krijgen, hebben ze wel degelijk een maatschappelijk nut. En dan bedoel ik niet alleen op het gebied van het nuttig bezig houden van mensen die niet aan de bak komen op de reguliere arbeidsmarkt. Ze kunnen probleemloos nuttige diensten bewijzen en werk doen dat moet gebeuren maar waar gewone werknemers hun neus voor ophalen, of werk dat anders zomaar in de zwarte economie verdwijnt. Wat is het alternatief? Al deze mensen in de bijstand? Zeg dan maar dag met het handje tegen de besparingen. De mensen aan hun lot overlaten dan? Daar gaat je imago van "Nederland gidsland" maar misschien was dat wel de bedoeling...

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 1?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2