Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 11: 8 maart tot 15 maart 2015

De VVD gooit de handdoek in de ring, Complottheorie Schippers en de stem van Buma

Zaterdag 14 maart 2015

Rutte is boos, Schippers ziet complotten tegen haar partij, Teeven heeft een prachtige deal ontworpen, Opstelten geniet van zijn oude dag, en de Eerste Kamer krijgt de schuld. Zo zag ongeveer de politieke week er uit.

De VVD schopt en trapt links en rechts wat en neemt afstand van het actieve politieke leven. En gelijk hebben ze. De handdoek in de ring en vertrekken. Met de noorderzon of de westenwind, het maakt niet zoveel meer uit.

Een week voor de verkiezingen van de Senaat (Eerste Kamer) vindt Rutte het van groot belang dat het verschil tussen regeringspartijen en oppositie wordt opgeheven. Ziedend was hij op Sybrand Buma, met afstand de meest a...des Vaderlands, dichter, denker, fotograaf, kok, werkloze en ook nog blogger

Zaterdag 14 maart 2015
---Open brief----


Beste dichter, denker, fotomaker, kok en kanszoeker des Vaderlands,

Laten we de handen ineenslaan. Verbinding zoeken, zoals dat tegenwoordig zo mooi heet. Er is veel te doen.

Op al onze disciplines is het pet op dit moment:

* De poëzie en verbeeldingskracht is ver te zoeken in ons kikkerlandje;
* Een fatsoenlijke denker ontbreekt, de waan van de dag regeert, of beter gezegd: de waanzin regeert, opportunisme viert hoogtij en leuker wordt het er niet op;
*Nederland  is één groot portret waar volledig de context ontbreekt. Fotografen aller vaderlanden verenigt U! En Fotograaf des Vader...Morgen wordt alles beter, voornemens en de charlatans

Donderdag 12 maart 2015

Het leven is niet gemakkelijk. O, nee! Moeilijk zelfs. Je moet er heel veel voor kennen en kunnen om er een beetje soepeltjes doorheen te komen. En om het vol te houden, en ook nog leuk te houden, zijn er nog veel meer vaardigheden nodig.

De meesten van ons is dat niet gegund. We lijden een miserabel leven, hebben een rotrelatie, rotbaan, zuchten en steunen en zijn blij dat we al zo ver gekomen zijn. Daar zit hem de crux!

"We zijn blij dat we al zo ver zijn gekomen."

Fout!

In tegenspraak tot alle geluksgoeroes, alle heilsprofeten, alle goed- en kwaadwillende paramedici, therapeuten en zielenknijpers moeten we ons ervan bewust worden dat we nik...De Wolf kan lezen: Waanzin! en vertrok

Woensdag 11 maart 2015

De wolf is vertrokken. Twee jaar geleden was er ook eens een wolf.. Dagtaak schreef toen dit:


Wolven zijn mooie beesten. Dat zijn tijgers, leeuwen en beren ook. Mensen niet. Die stinken uit de mond, zijn roekeloos en eten meer dan dat ze eigenlijk op kunnen.

Wolven leven in roedels. Wee de wolf die zich niet aan de regels van de roedel houdt. Die heeft twee keuzes. Zich schikken in de rangorde of een eigen roedel stichten. Meestal het eerste, soms het laatste. De nieuwe roedel komt niet zomaar tot stand. De eenzame wolf zal eerst flink wat rondgelopen moeten hebben voordat hij een nieuwe partner tegenkomt. Bijvoorbeeld in Flevoland. <...Ivo Opstelten deugt, hij is de moestuin van Jetta Klijnsma niet waard

Maandag 9 maart 2015

Soms is het goed eerst te praten dan te schrijven.

Zelf vond ik eigenlijk dat Ivo Opstelten het te bont maakte. Bonnetjes kwijt raken, of veinzen dat ze kwijt zijn, de kamer voorliegen en dan ook nog Teeven mee het moeras in trekken. Het kan niet, of het zou niet mogen. Aftreden ... en subiet!

Mevrouw Dagtaak hield me een spiegel voor: "Kijk eens naar je eigen bureau? Kijk eens naar het bakje dat je hebt gereserveerd voor de belastingbonnetjes? Leeg! Probeer je eens voor te stellen dat je nog een jaar of 20 verder bent. Dementie en vergeetachtigheid ligt op de loer. En, heb jij het allemaal zo goed gedaan. Ja, commentaar geven kan je, maar het goede voorbeeld geven: ho maar!" ...Blogbal, Amsterdam, Arnhem en de druk op de hoofdstad

Zondag 8 maart 2015

Als we op voorhand hadden geweten dat Dagtaak Blogger des Vaderlands was geworden, dan hadden we een ander hotel genomen. We logeerden in een kamer in de duurste straat en het goedkoopste hotel van Amsterdam.

 "Het moet niet te gek worden, de reis is al duur genoeg," vonden we.

Gelukkig vond er ver na middernacht een vechtpartijtje plaats in de P.C. Hooftstraat; dat gaf nog iets van kleur aan de straat die na sluitingstijd van de merkwinkels, waarvan ik er één herkende, een uitgestorven indruk maakte.

Amsterdam slaapt, stelden we vast."Laten wij dat ook maar gaan doen."

Het bed was smal en liep iets af in de richt...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2