Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Blogbal, Amsterdam, Arnhem en de druk op de hoofdstad

Zondag 8 maart 2015

Als we op voorhand hadden geweten dat Dagtaak Blogger des Vaderlands was geworden, dan hadden we een ander hotel genomen. We logeerden in een kamer in de duurste straat en het goedkoopste hotel van Amsterdam.

 "Het moet niet te gek worden, de reis is al duur genoeg," vonden we.

Gelukkig vond er ver na middernacht een vechtpartijtje plaats in de P.C. Hooftstraat; dat gaf nog iets van kleur aan de straat die na sluitingstijd van de merkwinkels, waarvan ik er één herkende, een uitgestorven indruk maakte.

Amsterdam slaapt, stelden we vast."Laten wij dat ook maar gaan doen."

Het bed was smal en liep iets af in de richting van mevrouw Dagtaak, waardoor ik stevig lag en zij met haar handen op de grond tegendruk moest geven om niet uit bed te vallen.

Om negen uur ging de wekker. Ik kocht van de krantenman op straat illegaal een Parool en het NRC, die in Arnhem pas na het middaguur leverbaar zijn. Niks over het Blogbal en de winnaar, wel een groot artikel in het Parool dat duidelijk maakte dat Toeristen maar beter kunnen "oprotten" naar hun eigen stad. "Vol is vol," was de teneur en deed denken aan het Vies, Vuig en Vunzig van de directeur van het lokale museum Wim Pijbes.

Het journaille van de stad, waar ik jaren heb gewoond, kwam lekker ruimhartig en gastvrij over. Het gratis ontbijt bestond uit koffie en een geroosterde boterham met jam. De Amerikaanse, Israëlische en Italiaanse toeristen in het hotel heb ik maar niet voorgelezen hoe Amsterdammers, die van hen leven, over hen denken. We besloten een kijkje te nemen op het Museumplein, om de hoek, en daarna het parkeergeld te betalen (ongeveer 10% van de bloggersprijs) voor de terugreis.

Pijbes had het goed voor elkaar, zagen we al snel. Niets is hem te gek om de door hem en door het Parool vervloekte toeristen naar de zin te maken. Er heerste een vrolijke sfeer. Er werden volop onnozele selfies gemaakt en er werd gezongen in de rij voor het Museum. Stukken beschaafder dan hoe wij 's nachts ons een weg moesten banen tussen dronken studenten en zwervende autochtonen.

"Amsterdam kan nog veel van ons leren," knikten we tegen elkaar toen we de afslag Arnhem-Centrum namen. Wij reden de woonwijken in, de toeristen werden linksaf het bos en de dierentuin in gestuurd. Daar waar Pijbes en het Parool ze eigenlijk wilden hebben.


Dagtaak is Blogger des Vaderlands en co-auteur van de bundel "Arnhem met een scheve blik."

Dagtaak over de uitreiking en hoe nu verder, lees ook: De waanzin en de blogger des vaderlands

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Ximaar schreef op Dinsdag 10 maart:
Na zo'n zware donatie kan er nu ook wel een RSS-feed van af lijkt me. ;-)

Louise schreef op Zondag 8 maart:
Bij mijn weten is het Rijksmuseum geen "lokaal" museum. Dat het er op het plein nogal plat aan toegaat is een andere zaak!

Hans schreef op Zondag 8 maart:
Ijzersterk en herkenbaar❗️Een blogwinnaar waardig❗️Nog van harte gefeliciteerd

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2