Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Ivo Opstelten deugt, hij is de moestuin van Jetta Klijnsma niet waard

Maandag 9 maart 2015

Soms is het goed eerst te praten dan te schrijven.

Zelf vond ik eigenlijk dat Ivo Opstelten het te bont maakte. Bonnetjes kwijt raken, of veinzen dat ze kwijt zijn, de kamer voorliegen en dan ook nog Teeven mee het moeras in trekken. Het kan niet, of het zou niet mogen. Aftreden ... en subiet!

Mevrouw Dagtaak hield me een spiegel voor: "Kijk eens naar je eigen bureau? Kijk eens naar het bakje dat je hebt gereserveerd voor de belastingbonnetjes? Leeg! Probeer je eens voor te stellen dat je nog een jaar of 20 verder bent. Dementie en vergeetachtigheid ligt op de loer. En, heb jij het allemaal zo goed gedaan. Ja, commentaar geven kan je, maar het goede voorbeeld geven: ho maar!"

Ivo is sneu. Hij heeft een prachtige carrière achter de rug. Burgemeester van Dalen, Doorn en Delfzijl. Anchorman van Tros Regelrecht en zelfs waarnemend eerste man van Tilburg. Zowaar een triomftocht door Nederland. Wie zijn wij om hem zwart te maken? En verder: is Cees H. überhaupt nog sexy en actueel?

Ivo dacht er mee weg te komen. Gewend aan secretaresses, archivarissen en perforatordeskundigen. Ivo had er geen benul van dat hij niet gewenst was op het ministerie. Zijn ambtenaren hebben hem belazerd, bedonderd en beduveld. In die volgorde! Met zijn staatssecretaris als de Mol.

Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt; Ivo deugt;

Mevrouw Dagtaak was streng: strafregels en niet spieken! Met de pen; vanzelfsprekend! Het is verkiezingstijd, Opstelten kan zomaar geofferd worden. Je moet er niet aan denken.

Het zou teveel eer zijn voor dit kabinet als het zou sneuvelen op zoveel menselijks als het kwijt raken van een bonnetje of het verzwijgen van een kwestie die waarschijnlijk veel complexer is dan dat wij nu weten.

Als het kabinet al in de problemen gaat komen dan graag over de moestuinen van onze excuustruus Miss Participatie Jetta Klijnsma of de doodstraf uitgesproken door onze Minister President.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Yvonne Brinkman schreef op Dinsdag 10 maart:
Gefeliciteerd!

Hans schreef op Dinsdag 10 maart:
Met deze dagtaak sla je de spijker op zijn kop!

Piter de Vries schreef op Dinsdag 10 maart:
Scherp! Gefeliciteerd met je titel trouwens.

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 5 minus 3?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2