Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Verkiezingen maart 2015, de voormannen: deel 1 Mark Rutte

Zaterdag 28 februari 2015In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, maart 2015, neemt Dagtaak het op voor onze politici: "Het zijn ook maar mensen, ze doen hun stinkende best, en dat mag ook wel eens gezegd worden."Vandaag deel 1: Mark Rutte, VVD en premier van Nederland

Rutte is een leuke man. Hij heeft een prettig stemgeluid, heeft weinig uiterlijke kenmerken die je jaloers of achterdochtig maken en hij komt betrouwbaar over. Kortom: de ideale man voor souschef van de herenmodeafdeling van de plaatselijke V&D of zelfs voor filiaalhouder, mits de vestiging niet te groot is. Het moet wel gezellig blijven.

Rutte is veel in het nieuws de laatste tijd. De verwachting is dat dat de komende weken ook wel zal blijven. Hij spreekt zich uit over grote en kleine zaken. Politiek, declaraties, en over ons land. Hij kiest dan zorgvuldig zijn woorden: "Dit is gewoon een waanzinnig gaaf land" (zaterdag 28 februari opgetekend door de Volkskrant).

Bij die man wil je een pak kopen. "Als gegoten meneer, waanzinnig gaaf! En let er op: onderste knoopje altijd open, anders is het geen gezicht. Uw heupen zijn namelijk breder dan uw taille. Ja, van het colbertjasje vanzelfsprekend."

Op soepele wijze is deze ideale buurman de politiek ingezogen. Op jonge leeftijd al. Begin 20 en voorzitter van de JOVD. Het had net zo goed de jongerenafdeling van de PvdA geweest kunnen zijn, zo verklapte hij ons bij de College Tour in 2011. Rutte was toen al premier, destijds van een gedoogkabinet met de PVV, thans van een gedoogkabinet met D66, Groen Links, de SGP en als het aan Rutte ligt binnenkort van een gedoogkabinet met 8 andere partijen. Het zat er van jongs af aan al in.

Rutte kan met iedereen door één deur. Dat is duidelijk. Goedlachs, vrolijk en nooit te beroerd om goedlachs en vrolijk te zijn. Serieus beleid is voor straatvechter Teeven, aartsontwijker Ivo Opstelten of de moeder van de participatie Jetta Klijnsma (zie dagtaak over haar moestuin). Wordt hij in het nauw gedreven dan is hij kloek en alert: "Doe eens normaal man!" gevolgd door een gulle lach en een high five na.

De VVD is onder Mark Rutte ongrijpbaar geworden en hij heeft het gepresteerd om de PvdA meer VVD te maken dan de VVD zelf (zin nogmaals lezen?). Mark deed het goed met Geert, droomt van Jetta en als het allemaal niet vlot dan zou hij desnoods met Marianne Thieme tot een coalitie kunnen komen. Mark is Polder. En Polder is Nederland.  Wat Dagtaak betreft: Politicus des Vaderlands!


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 plus 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2