Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 9: 24 februari tot 3 maart 2013

Laatste dag Polen, nog eenmaal de vrouwengevangenis in Lubliniec

Zondag 3 maart 2013

Er is loopruimte. Vanaf de plek waar de fotograaf moet hebben gestaan tot aan het hek een meter of vijftig verder. De dames lopen meestal in tweetallen. Soms alleen. Ze lopen snel. Net voordat ze aan het eind van het 50 meter-traject zijn gekomen draaien ze zich geroutineerd om. Alsof er geen ommekeer was. Alsof ze hetzelfde pad vervolgen.

Zo lopen ze de hele luchttijd. Ik sta aan de overkant, helemaal links van het kleine gebouwtje. Daar is de trainingsruimte. Met een klein platje waar een hoge asbak staat. De cursisten die roken houden daar hun pauzes.

Geanimeerd wordt er gepraat. Ik praat niet, althans weinig. Ik kan mijn ogen nauwelijks afhouden v...Polen, de Berlijnse muur en 25 jaar later

Zaterdag 2 maart 2013

De grens ligt ergens tussen de 35 en 40 jaar. Polen ouder dan veertig hebben nog levendige herinneringen aan de "oude tijd". De tijd dat ze niet vrij waren om te reizen, in rijen stonden om aan de eerste levensbehoeften te komen, en de tijd dat een dollarbiljet goud waard was (even waardevol als een halve liter Wodka Wyborowa). De koers van de dollar ten opzichte van de zloty werd gemeten in wodka.

Volgend jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de muur tussen Oost en West werd opgeheven. In 1989 kwam een eind aan het juk. In 1990 werd de Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel opgeheven.

Ik woonde toen in Warschau. Op de heenweg werd ik nog zwaar gecontroleerd to...Polen, gevangenis, boeken, onderwijs en communicatie

Vrijdag 1 maart 2013

Vier dagen Polen met een missie; training van gevangenispersoneel op het gebied van re-integratie. In de Dagtaak van 26 februari heb ik daar al over geschreven. De training is begonnen, maar de gesprekken lopen anders. Als altijd.

Ik wil weten of Anna nog steeds gevangen zit. Ik ben nieuwsgierig naar het verlofbeleid in de Poolse gevangenissen. Is er perspectief voor de vrouwen die na jaren detentie vrij komen en op zoek gaan naar een plek in de maatschappij? Hoe komt het toch dat ik in de afgelopen drie jaar niet alleen dezelfde gevang...Bad Girls, vrouwengevangenis in Polen onder de rook van Katowice

Dinsdag 26 februari 2013


Deze week gaat Dagtaak vanuit Polen berichten. Vanachter de tralies. De film "Bad Girls", zie plaatje, is opgenomen in de gevangenis waar ik mijn verhaal mag vertellen. Onder aan deze pagina enkele links van eerdere ervaringen in Lubliniec.


Zij heeft fouten gemaakt. Ze heeft dingen gedaan die niet kunnen. Erger nog, ze heeft een slachtoffer gemaakt. Haar man vermoord. In koelen bloede, zoals dat heet. Dat haar man haar jaren geterroriseerd heeft doet niet ter zake. Moorden mag niet en wordt bestraft. Of we nu in Nederland, België, Duitsland of Polen wonen.

Elke dag zie ik het schilderij da...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2