Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Polen, de Berlijnse muur en 25 jaar later

Zaterdag 2 maart 2013

De grens ligt ergens tussen de 35 en 40 jaar. Polen ouder dan veertig hebben nog levendige herinneringen aan de "oude tijd". De tijd dat ze niet vrij waren om te reizen, in rijen stonden om aan de eerste levensbehoeften te komen, en de tijd dat een dollarbiljet goud waard was (even waardevol als een halve liter Wodka Wyborowa). De koers van de dollar ten opzichte van de zloty werd gemeten in wodka.

Volgend jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de muur tussen Oost en West werd opgeheven. In 1989 kwam een eind aan het juk. In 1990 werd de Duitse Democratische Republiek (DDR) officieel opgeheven.

Ik woonde toen in Warschau. Op de heenweg werd ik nog zwaar gecontroleerd toen ik de grenzen met de DDR passeerde. Op de terugweg, december 1990 waren de grensposten verdwenen. In Polen was er een politieke strijd gaande tussen Mazowiecki en Lech Walesa. Wie zou de eerste vrij gekozen president van het land worden?

Het verleden is met met twee oogknipperingen terug te halen. Voor wie er bij was. Ik kom sinds begin jaren tachtig minstens jaarlijks en soms vaker in Polen. De mensen met wie ik herinneringen kan ophalen worden ouder en grijzer. Slechts weinigen zonder leesbril hebben de oude tijd meegemaakt.

Toen ik gisteravond, terug in het hotel in Katowice (zuid-Polen) de televisie aanzette kwamen twee nieuwsitems tot me, direct achter elkaar.

De oude Lech (Walesa) sprak het volk toe. Over de paus, over respect in de samenleving en over de sportieve overwinning van ene Stoch die wereldkampioen schansspringen in geworden. Lech zag er vermoeid uit. Geen man waar de jeugd in Polen warm voor zal lopen. Een icoon uit de oude tijd. Het interview leek in zwart-wit te zijn opgenomen.

Het tweede item ging over Berlijn. De stad wil het langste stukje overgebleven Muur afbreken. Duizenden jongeren blokkeerden de toegang van mannen met sloophamers. De beelden waren in full-color. Vol emotie spraken jongeren, ver onder de dertig, over het belang van het verleden. "Opdat we nooit vergeten hoe het land ooit is opgedeeld."

Uit het raam van het hotel zie ik de oude kolenmijn die gesitueerd was in hartje centrum van Katowice. De bevolking woonde letterlijk in de rook en stof van de mijnbouw. De laatste mijn is gesloten. De oude mijntoren is nu een monument en zal het hart vormen van een groot museum dat nu in aanbouw is. Het zal de blijvende herinnering oproepen van een megalomane dictatuur die het welzijn van de mensen ondergeschikt maakte. De verhalen van de mensen zullen langzamerhand verdwijnen.

Monumenten, kunst en architectuur zullen het verhaal moeten vertellen. De muur moet blijven. Al is het maar die paar honderd meter. Opdat we niet zullen vergeten.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 maal 2?
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2