Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org
Overzicht week 47: 17 november tot 24 november 2013

Ban de bladblazer, leve de hark en de rivaliteit tussen bladblazerteams

Zaterdag 23 november 2013

Het leven zou een feest moeten zijn. En kunnen zijn. Vanzelfsprekend gebeuren er weleens dingen die minder goed uitpakken. Een orkaan, een eruptie, wellicht zelfs een nare ziekte. Aan de meeste rampen kun je niks doen. Waar wel wat aan gedaan kan worden, daar moet wat aan worden gedaan. Neem bijvoorbeeld de bladblazer!

Het is hobby, verveling en soms een baan. Het opblazen van bladeren van de ene naar de andere plek. Vooral in de herfst zie je het vaak. En zie je het niet, dan hoor je het wel. Het zijn voornamelijk mannen die het doen, met oorkleppen op; zodat ze wel de lusten hebben en niet de lasten. Zo zijn mannen. Dat kan je ze niet altijd kwalijk nemen. Dat ligt aan de opvoedin...Poetin, Greenpeace, onze dank is groot, de nobele ridder die de Nobelprijs is misgelopen

Vrijdag 22 november 2013

Poetin pleit genade voor Greenpeace. (de Telegraaf)


De stoute jongens en meisjes van Greenpeace hebben dingen gedaan die niet mogen. Maar ze streden voor een nobel doel. Beetje dom, maar wel nobel. Poetin, het orakel uit Moskou, heeft gesproken. Goed nieuws voor Greenpeace en goed nieuws voor Poetin. De man toont zich humaan en vergevingsgezind: de boefjes moeten genade krijgen van de staat!

Deze stellingname zal hem geen windeieren leggen.

Poetin toont zich wederom de grote leider. De vader van de staat en de ondeugende kinderen. Kattekwaad wordt gestraft: de...Het brein van een schrijver, Arnon Grunberg en wordt literatuur een game

Donderdag 21 november 2013

Wat gaat er om in het brein een schrijver? Geen mens die het weet. Tot nu. Binnenkort gaat het geheim onthuld worden. Onze nationale trots Arnon Grunberg ligt aan de draden. Hij is ervan overtuigd dat met behulp van een badmuts vol elektronica zijn brein onthuld zal worden. De man van de nationale Telefoongids zal bereikbaar zijn.

Wat Grunberg gaat aantonen is nog onduidelijk...en willen we dat wel weten? Willen we weten wat er door hem heenging toen hij Blauwe Maandagen schreef; willen we weten wat zijn passie voor oudere vrouwen is? Willen we wel in het diepste der diepsten van Arnon treden?

Arnon schrijft aan een nieuw boek. Terwijl hij schrijf...Trijntje Oosterhuis, giro 555, de Filipijnen en de overwaarde van haar huis en wat Quote daarvan vindt

Dinsdag 19 november 2013

Ik ken Trijntje Oosterhuis niet. Ja, van naam. Vraag je mij een nummer van haar te noemen, dan pas ik. Maar ongezien en ongevraagd neem ik het voor haar op. Wat is de sociale media zuur, wat is Nederland hard en in wat voor een maatschappij zijn we beland?

Trijntje Oosterhuis beloofde 1 euro per like op Facebook uit te loven en over te maken op giro 555 ten behoeve van de Filipijnen. Een mooie geste. En, je doet er niemand kwaad mee, of zeer, of pijn of een aandoening. Nu vonden veel mensen dat leuk. Meer mensen dan Trijntje zich als leuk kon veroorloven. Wilde zij zich aan de belofte houden dan moest ze een paar ton (aan euro's) overmaken. W...Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2